Папа Франциск у Вірменії: Меморіальний комплекс Цицернакаберд
  • Суб, 25/06/2016 - 20:03

Другий день Апостольського візиту Папи Франциска до Вірменії – субота 25 червня –  розпочався молитвою в меморіальному комплексі Цицернакаберд, що розташований приблизно 20 кілометрів на північний схід від Єревану та присвячений жертвам масового винищення вірменського населення 1915 року на територіях контрольованих владою Османської імперії шляхом фізичного знищення, депортації, переміщення цивільного населення в через пустелі, де більшість з них загинули через голод і хвороби.

Меморіал розташований на однойменному пагорбі і в перекладі означає «фортеця ластівок». Це місце пам’яті всіх вірмен, щоб ніколи не забувати про те, що сталось 100 років тому. Цю нев’янучу пам’ять здалеку охороняє могутній Арарат, що є символом Вірменії,

Меморіальний комплекс був відкритий 1967 року. 1995 року, у вісімдесяту річницю геноциду, відкрито музей, який зберігає свідчення й документи про «велике лихо», як називають вірмени цю трагічну подію. Музей майже повністю знаходиться під землею і складається з двох поверхів. На алеї недалеко від музею іноземні державні діячі садять ялинки на пам’ять про жертви геноциду.

44-метрова стела символізує відродження вірменського народу. Вздовж усієї стели від основи до вершини проходить глибокий розлом, що розділяє її на дві частини. Це символізує розколотий вірменський народ, менша частина якого живе у Вірменії, а більша – в діаспорі. Поряд із стелою знаходиться стометрова Стіна пам’яті з назвами міст і сіл, населення яких було винищене.

Поруч також розташований постамент у вигляді конуса,  утвореного дванадцятьмя великими кам’яними плитами, які символізують 12 провінцій Вірменії, які зазнали масового винищення. У центрі конуса на глибині 1,5 метрів горить вічний вогонь.