Папа Франциск уділив пресвітерські свячення тринадцятьом дияконам
  • Нед, 11/05/2014 - 14:29

Четверта Неділя Пасхи у Церкві латинського обряду називається неділею Доброго Пастиря. З ініціативи Слуги Божого Папи Павла VI, починаючи від 1964 року, в цей день відзначається Всесвітній день молитви за покликання. З цієї нагоди Святіший Отець написав окреме послання, а в неділю, 11 травня 2014 р., очолив Євхаристійне богослуження у Ватиканській базиліці Святого Петра, під час якого уділив пресвітерське рукоположення 13-ом дияконам.

Одинадцять з-поміж нововисвячених священиків належать до клиру Римської дієцезії, а двоє інших – це пакистанець о Жавед Раза Ґілл та в’єтнамець о. Тао Паоло Нґуєн Т’єн. Однак, деякі з-поміж священиків, які служитимуть в дієцезії Папи, також походять з інших континентів, а духовне формування здобували в міжнародній місійній семінарії «Redemptoris Mater».

У спільній Євхаристійній молитві в базиліці Святого Петра єдналися, серед інших, кардинал Аґостіно Валліні, Вікарій Папи для Римської дієцезії та його заступник архиєпископ Філіппо Яноне, єпископи-помічники, настоятелі семінарій, в яких виховувалися новопресвітери, та парохи рукоположених.

Після прочитання біблійних читань відбулося представлення кандидатів до священства, після чого кардинал-вікарій звернувся до Єпископа Риму з проханням про уділення Святого Таїнства Священства. Святіший Отець виголосив так звану «обрядову проповідь», тобто проповідь, передбачену римським єпископським служебником з нагоди рукоположення, збагачуючи її своїми роздумами. Він закликав священиків «не втомлюватися бути милосердними», маючи на увазі особливу ревність в уділенні Святої Тайни Покаяння, наголошуючи на тому, що сповідь має бути виявом милосердя, а не катуванням каяника. А також роздумувати над Христовими ранами, без чого неможливо бути «добрими пастирями». Папа закликав новопресвітерів намагатися подобатися Богові, а не собі самим.

Варто згадати, що одинадцять нововисвячених священиків Римської дієцезії Святіший Отець прийняв наприкінці квітня у «Домі святої Марти», щоб особисто познайомитися з ними перед тим, як уділити їм Таїнство Рукоположеного Священства.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va