Папа Франциск в Ассізі: зустріч з неповносправними дітьми
  • Птн, 04/10/2013 - 13:38

Душпастирський візит Святішого Отця до Ассізі, дев’ятнадцятого Папи, який відвідує батьківщину святого Франциска, але першого в історії Папи Римського, що вибрав ім’я святого ченця, який у тринадцятому сторіччі, в ім’я убогих, перетворив обличчя Церкви, розпочався із хвилюючої зустрічі з одними з найубогіших – з дітьми та молоддю з важкими фізичними та психічними вадами з усієї Італії, якими опікується францисканський реабілітаційний центр «Інститут Серафіко».

Візит до Ассізі розпочався на 15 хвилин раніше передбаченого часу, тобто о 7:30, адже на Святішого Отця чекає дуже насичений, повний подій день.

Понад 20 хвилин Папа Франциск особисто вітався із сотнею неповносправних – від маленьких дітей до підлітків та молоді. Святіший Отець їх пригортав, цілував, утішав, дехто із старших щось йому шепотів на вухо. Медичний та обслуговуючий персонал, а також волонтери центру, що супроводили дітей-інвалідів, були зворушені до сліз.

«Ми є ранами Ісуса, – сказав Папа Франциск, відклавши набік приготовлений заздалегідь виступ та експромтом коментуючи вітальні слова Франчески Маоло, директора «Інституту Серафіко». – Ці рани треба почути, їх треба визнати». Далі Святіший Отець пригадав, що коли після Христового розп’яття два учні засмученов ирушили з Єрусалиму, дорогою до них приєднався воскреслий Христос. Вони впізнали Його при ламанні хліба, Він показав їм Свої рани. Христос прихований у Євхаристії під простим і покірним видом хліба. «А тут, – додав Папа, – Ісус прихований у цих неповносправних молодих людях, у цих дітях, у цих особах. На престолі адоруємо Христове Тіло, а у них знаходимо Христові рани. Ісус прихований у Євхаристії, і Ісус прихований у цих ранах... Вони повинні бути почутими. Можливо, не настільки в газетах, у новинах, бо це триває тільки кілька днів, а потім їх заміняє інше... Їх повинні почути ті, які називають себе християнами».

«Християнин – наголосив Єпископ Риму, – поклоняється Ісусові, християнин шукає Ісуса, християнин впізнає Христові рани. Тому сьогодні необхідно сказати, що ці рани повинні бути почуті! Але є ще одна річ, яка дає нам надію. Ісус присутній в Євхаристії, це Христове Тіло; Ісус присутній серед вас , і Христове Тіло є ранами Ісуса в цих людях».

Далі Папа Франциск підкреслив, що коли Ісус воскрес, Він був прекрасним. На Його тілі не було синців, не було поранень... Нічого! Він був найкращим! Він хотів зберегти тільки рани і забрав їх на Небо. Ісусові рани є тут, і є у Небі перед Отцем. Ми лікуємо Ісусові рани на землі, і Він, з Неба, показує нам Свої рани і каже нам усім: «Я тебе чекаю ! Нехай буде так».
Перед від’їздом з реабілітаційного центру, з подякою звернувшись до присутніх, Святіший Отець закликав молитись за всіх дітей, молодь та персонал, що ними опікується, прохаючи молитись також і за нього. «Завжди молитись «за», а не «проти».

Реабілітаційний центр «Інститут Серафіко» в Ассізі був заснований 1871 року отцем-францисканцем, блаженним Людовіко де Казорія. Тут піклуються молодими людьми з обмеженими можливостям, які прибувають з усієї Італії, деякі з них мають дуже серйозні фізичні чи психічні вади.

Після зустрічі з дітьм и з особливими потребами Святіший Отець відвідав храм святого Дам’яна, місце навернення св. Франциска, де той почув голос Розп'ятого Христа. Після молитви у храмі, в архиєпископському палаці Святіший Отець зустрінувся з убогими, якими опікується добродійна організація «Карітас».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va