Папа Франциск в Ізернії. Відкриття Ювілейного року святого Папи Целестина V
  • Нед, 06/07/2014 - 00:51

Заключний етап одноденного пастирського візиту Папи Франциска до регіону Молізе – це невелика дієцезія Ізернія-Венафро, що налічує приблизно 60 тисяч вірних. У програму відвідин Святішого Отця входили відвідини окружної в’язниці, де він мав зустріч із ув’язненими, а потім у катедральному храмі відбулась зворушлива зустріч із хворими.

Пастирські одноденні відвідини Святішого Отця завершились зустріччю з мешканцями міста та проголошенням Ювілейного Целестинського року, адже 2015 року припадає 800-річчя з дня народження святого Папи Целестина V. Хоч точна дата народження святого Целестина невідома, але історично-літургічна традиція вказує на 1215 рік і на те, що він був уродженцем цих земель.

Проголошення Ювілейного Целестинського року відбулось у річницю його вибору на Престол святого Петра – 5 липня 1294 року.

У віці 17-ти років П’єтро, а таким було його хресне ім’я, став монахом-венедиктинцем. Протягом деякого часу він проживав, як пустельник, на горі Морроне, що височить над містом Сульмоною, ведучи дуже строге аскетичне життя. Тому називають його також і святим П’єтро з Морроне. 1244 року він заснував монаший Чин Целестинців (а цю назву монаша спільнота отримала вже після його смерті).

1294 року його обрали Папою. П’єтро з Морроне довго відмовлявся прийняти цей вибір, а коли кардинали та європейські монархи його переконали, то став наступником святого апостола Петра, прийнявши ім’я Целестина. Він вибрав своєю резиденцією місто Неаполь, однак, через п’ять місяців 80-літній Целестин, вважаючи себе невідповідним, добровільно зрікся і на його місце був обраний Папа Боніфатій VІІІ. Зречення Целестина V не знайшло зрозуміння, викликавши суперечливе ставлення сучасників і його взяли під варту, а через 10 місяців, у травні 1296 року, він помер. 1313 року Папа Климентій V проголосив його святим.

Він похований в місті Л’Аквіла, в базиліці Пресвятої Марії з Коллемадджіо, яка була сильно пошкоджена під час землетрусу 2009 року. Однак, скляна урна, в якій зберігаються мощі святого Папи Целестина збереглась неушкодженою Відвідуючи Аквілу 28 квітня 2009 р., Папа Венедикт XVI молився перед мощами святого Целестина V, і з цієї нагоди подарував для святині власний паллій, який був на нього накладений під час урочистого започаткування його понтифікату.

Минулого, 2013 року, часто згадуваного святого Целестина V, коли Папа Венедикт ХVІ так, як і він, зрікся Петрового з служіння.

Відкриваючи Целестинський Ювілей Папа Франциск наголосив, що він буде для всіх часом особливого відкриття Божого милосердя.