Папа Франциск в Палестині: церемонія привітання та зустріч з представниками влади
  • Нед, 25/05/2014 - 14:39

У неділю, 25 травня 2014 р., вранці Папа попрощався з Йорданією. З Апостольської Нунціатури в Аммані, яка була його домом під час перебування в Йорданії, він від’їхав на аеропорт Амману, де відбулась коротка церемонія прощання, після якої Святіший Отець гелікоптером відлетів до Вифлеєму, 75 кілометрів на захід від Амману.

Церемонія привітання відбулась у Президентському Палаці, після якої Глава Католицької Церкви здійснить візит ввічливості до Президента Палестинської держави Махмуда Аббаса (Абу Мазена) та зустрінувся з представниками влади та громадянського суспільства.

«Дякую Господеві за те, що сьогодні можу бути тут, у місці, де народився Ісус, Князь миру, а вам дякую за гостинне прийняття», – сказав Папа Франциск на початку своєї промови, відповідаючи на привітання Глави Палестинської Держави.

«Близький Схід вже десятиріччями переживає трагічні наслідки тривалого конфлікту, який спричинив багато ран, які важко загоїти, і навіть тоді, коли, на щастя, не спалахує насильство, небезпечність ситуації та непорозуміння між сторонами викликають непевність, порушення прав, ізоляцію та еміграцію цілих громад, поділи, різного роду нестачі й страждання», – вів далі Глава Католицької Церкви, з «глибини свого серця» взиваючи, що «прийшов час покласти край цій ситуації, яка стає дедалі більш неприйнятною». Він закликав подвоїти «зусилля та ініціативи та створювати передумови для стабільного миру, що ґрунтується на справедливості, визнаванні прав кожного та на взаємній безпеці», уникаючи будь-яких вчинків, які суперечать «задекларованому бажанню досягнути справжнє порозуміння».

Святіший Отець побажав «палестинському й ізраїльському народам та їхній владі» розпочати шлях миру з тією відвагою та стійкістю, які для цього необхідні. «А мир у безпеці та взаємна довіра стануть надійним орієнтиром для того, щоб виходити назустріч іншим проблемам та їх долати, створюючи, таким чином, нагоду для врівноваженого розвитку», – сказав Папа, відзначивши також вклад, який у спільне добро робить місцева «активна християнська громада», беручи участь «у радощах та стражданнях всього народу».

Далі Глава Католицької Церкви звернувся до президента Палестинської Держави, зазначивши, що він відомий, як «муж миру та будівничий миру» та високо оцінивши його старання, звернені на те, щоб опрацювати відповідну угоду з Апостольською Столицею щодо різних аспектів життя католиків в державі. Адже забезпечення релігійної свободи є «однією з невід’ємних передумов миру, братерства та гармонії».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va