Папа Франциск в Йорданії: церемонія привітання та зустріч з представниками йорданської влади
  • Суб, 24/05/2014 - 16:09

Йорданія щиро вітає Вселенського Архиєрея. Приблизно о 13:00 місцевого часу літак із Святішим Отцем на борту приземлився в міжнародному аеропорту Амману, столиці Йорданії, де його зустрів Принц Йорданії Газі бен Мухаммед, представник короля Абдулли ІІ, у присутності Єрусалимського Патріарха латинського обряду Фуада Туаля, інших архиєпископів та єпископів.

Діти вручили Папі Франциску чорний ірис – національну квітку країни, символ зросту, пристосування і оновлення.

З міжнародного аеропорту Аммана Папа Франциск прибув до королівського палацу аль-Хусейні, де була проведена урочиста церемонія привітання Вселенського Архиєрея в Хашемітському Королівстві Йорданії.

Після цього відбувся візит ввічливості Святішого Отця до короля Йорданії Абдулли ІІ бін Аль Хусейна та королеви Ранії. Король Абдулла ІІ уже приймав в Йорданії Івана Павла ІІ в 2000 році та Венедикта ХVІ в 2009 році, а двічі – 2013 1 2014 року – його приймав у Ватикані Папа Франциск.

Після приватної розмови, зустріччю з королівською сім’єю, обміну подарунками та представленням офіційних делегацій, відбулась зустріч Вселенського Архиєрея з представниками йорданської влади. Його Величність Абдула ІІ виголосив привітальне слово, а далі промовляв Святіший Отець.

Подякувавши за можливість здійснити цей візит, склавши окрему подяку Його Величності Абдулі та поширивши своє привітання на королівську родину, уряд та народ цієї «багатої історією та великим духовним значенням для юдаїзму, ісламу та християнства» землі, Папа Франциск, насамперед, відзначив той факт, що Йорданія з великою гостинністю прийняла величезну кількість палестинських, іракських та сирійських біженців, заслуговуючи «пошану та підтримку з боку міжнародної спільноти». «Католицька Церква, відповідно до своїх можливостей, – додав він, – також прагне надавати підтримку біженцям та потребуючим, насамперед, через Йорданську Caritas».

Окрему подяку Наступник святого Петра склав йорданській владі за зусилля, покладені на пошук миру в Близькосхідному регіоні, де, на жаль, тривають сильні конфлікти, наголосивши на невідкладності «мирної розв’язки сирійської кризи та справедливого подолання ізраїльсько-палестинського конфлікту».

«Користаю з цієї нагоди, – сказав Святіший Отець, – щоб ще раз висловити свою глибоку пошану та повагу до мусульманської спільноти та висловити високу оцінку проводові, здійснюваному Його Величністю Королем в поширюванні якнайвідповіднішого зрозуміння чеснот, проголошуваних ісламом, мирного співжиття між вірними різних релігій». Далі Єпископ Риму звернувся із «сповненим любові привітанням» до християнських спільнот, які «присутні в країні ще з апостольських часів», даючи свій вклад «у спільне добро суспільства», не зважаючи на те, що становлять незначну меншість. «Християни, – додав він, – почуваються і є повноправними громадянами та бажають прикладатися до розвитку суспільства разом зі своїми співгромадянами мусульманами, роблячи свій специфічний внесок».

Наприкінці Папа склав окреме побажання «миру та процвітання Королівства та його народу», висловивши сподівання, що цей візит «спричиниться до зростання та поширення добрих та щирих взаємин між християнами та мусульманами».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va