Папа Франциск: Варто задуматись над даром Божого синівства та свободи
  • Чтв, 04/07/2013 - 14:25

Завдяки Ісусові ми є Божими дітьми, і цього «посвідчення особи» ніхто не може в нас забрати. На це, коментуючи євангельський уривок про зцілення паралітика, звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у четвер, 4 липня 2013 р.

Ісус сказав: «Бадьорися, сину, твої гріхи відпускаються». За словами проповідника, цей чоловік, мабуть, на початку був розгубленим, адже очікував фізичного зцілення. А далі, на фоні критики книжників і фарисеїв, що звинувачували Ісуса у богохульстві, – «адже лише Бог може відпускати гріхи», – Христос також вилікував тіло бідолахи.

У дійсності, як пояснив Святіший Отець, зцілення, навчання, рішучі слова проти лицемірства були лише «знаком чогось більшого, що чинив Ісус», тобто – відпущення гріхів, адже «найглибшим чудом» є те, що в Ісусі світ примиряється з Богом. «Це примирення, – наголосив він, – є новим створенням світу, і в цьому полягає найглибша місія Ісуса: відкуплення нас усіх, грішників. І Ісус чинить це не словами, не жестами, не проходячи дорогами, ні! Він чинить це Своїм тілом!».

Ісус визволяє нас від гріха, Сам стаючи «гріхом», беручи на себе увесь тягар гріха, і з цього починається «нове створення». Божий Син зійшов зі Своєї слави та понизився аж до смерті, і то – хресної смерті, до то того, що навіть взивав: «Отче, чому ти мене покинув!». І в цьому, зауважив Папа, «Його слава і наше спасіння». «Це, – додав він, – найбільше чудо; а ним Ісус що чинить? Робить нас Божими дітьми, обдаровує свободою дітей. Завдяки тому, що зробив Ісус, ми можемо сказати: “Отче!” В іншому випадку ми б ніколи не могли цього сказати, сказати: “Отче!” з таким чудовим і прекрасним наставленням, яким є свобода! Це велике чудо Ісуса: всіх нас, рабів гріха, Він вчинив вільними, зцілив нас до глибини нашого існування», – наголосив проповідник, додаючи, що для кожного з нас буде корисним іноді замислюватися над тим, як це прекрасно бути Божими дітьми, мати свободу дітей, над тим, що Ісус «відчинив нам двері» Отчого дому, «що ми перебуваємо вдоама».

За словами Святішого Отця, саме в цьому контексті стають зрозумілими слова Ісуса, коли Він каже «Бадьорися, сину, твої гріхи відпускаються!» У цьому також корінь нашої сміливості: я вільний, мене любить Отець, а я люблю Отця. «Просімо в Господа Бога ласки, – підсумував Папа Франциск, – добре зрозуміти це Його діло, все те, що Бог здійснив у Ісусі: Бог у Христі примирив світ зі Собою, ввіряючи нам слово примирення і благодать іти вперед із силою та свободою дітей. Ми спасенні в Христі Ісусі! І ніхто не може відібрати в нас цього посвідчення особи: я називаюся Божою дитиною!»

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va