Папа Франциск відкрив праці 77-ї загальної асамблеї італійського єпископату
  • Втр, 23/05/2023 - 16:09
Тригодинним діалогом з Єпископом Риму в формі запитань і відповідей у Ватикані розпочалася чергова загальна асамблея Італійської Єпископської Конференції, членам якої Папа Франциск подарував книгу, що розповідає про історію юнака-мігранта з Африки.

Молодь і покликання, фінанси та ідеології, служіння священиків та ситуація в семінаріях, мир і довкілля. Відвертим діалогом з Папою Франциском на ці теми в понеділок, 22 травня 2023 р., відбулося відкриття 77-ї Загальної асамблеї Італійської Єпископської Конференції. Вона відбуватиметься у Залі синодальних зібрань у Ватикані до 25 травня на тему: «Прислухаючись до того, що Святий Дух говорить Церквам. Кроки в напрямку розпізнання».

Запитання та відповіді

Розмова Святішого Отця з італійськими єпископами тривала приблизно три години та розпочалася зі слів близькості, які Єпископ Риму скерував до співбратів, що прибули з регіонів, уражених повенями. Ситуацію представив кардинал Маттео Дзуппі, Архиєпископ Болоньї. Зустріч, що складалася приблизно з 15 запитань і відповідей, проходила за зачиненими дверима. Як розповіли деякі учасники по її завершенні, серед головних тем було зменшення покликань, діяльність семінарій та можливе їх об’єднання. Зосереджуючись на викликах, які стоять перед священиками, Папа закликав єпископів підтримувати їх та виявляти їм свою близькість.

 

Говорили також про мир, в Україні та в світі, про ідеології нашого часу та різні культурні проблеми. Не забракло обговорення фінансових питань, які часто представляють труднощі для Церкви. Йшлося і про проблеми, пов’язані з довкіллям, щодо яких, як було зазначено, потрібна зміна ментальності. «Нового стилю» вимагає також синодальний процес, який залучає Церкву на всіх континентах. Цієї тематики стосувалися кілька запитань. Прозвучав заклик бути уважними до давніх і нових форм бідності, дбати про те, щоб ніколи не бракувало милосердної любові. Якщо йдеться про благодійність, то Папа похвалив італійську Церкву за зусилля, скеровані на прийняття та підтримку мігрантів.

Спеціальний подарунок

Саме теми мігрантів стосувався подарунок, який Папа Франциск зробив наприкінці зустрічі кожному з ієрархів. Йдеться про книжку «Братик», яка без прикрас розповідає історію життя мігранта Ібрагіма Бальде, переписану поетом Аметсом Арсалусом Антією. Головний герой розповіді – юнак з Ґвінеї, який залишив свою країну, вирушивши на пошуки свого молодшого брата, який у свою чергу подався в подорож у Європу, якої так і не досяг. Автор розповідає про перехід через пустелю, торгівців людьми, ув’язнення, катування, подорож морем і загибель.

Зустріч з єпископами регіону, що постраждав від повеней

На полях асамблеї Папа Франциск окремо привітався з єпископами регіону Емілія-Романья на півночі Італії, що сильно постраждав від повеней. Вислухавши їхні розповіді про трагедію та про численні жести солідарності, Святіший Отець попросив переказати його близькість громаді, запевняючи в своїх молитвах.