Папа Франциск відкрив Ювілей Милосердя в катедральному соборі Банґі
  • Пон, 30/11/2015 - 00:45

У світлі біблійної традиції, Ювілейний рік полягає у загальному прощенні, відпусті, доступному для всіх, у можливості відновити взаємини з Богом та з ближнім. Його початком є відкриття так званих «святих дверей». Мова йде про двері, які є в кожній з чотирьох папських базилік Риму та відкриваються лише під час Святого Року, натомість в інший час є замурованими. Обряд відкриття цих дверей вказує на те, що під час Ювілею для вірних доступний «надзвичайний шлях» до спасіння.

Згідно з особливим розпорядженням Папи Франциски, щоб уможливити вірним в усьому світі доступ до відпустів, пов’язаних з переходом через святі двері, на початку Святого Року Милосердя такі двері будуть відкриті в усіх катедральних соборах. А зважаючи на особливу потребу прощення і примирення в Центральноафриканській Республіці та користаючи з нагоди свого візиту, Вселенський Архиєрей відкрив святі двері катедрального собору Банґі у неділю, 29 листопада 2015 р., випереджуючи офіційне відкриття Ювілейного Року, яке відбудеться 8 грудня. Урочистий акт відбувся на початку Святої Меси, на яку зібралися священики, богопосвячені особи та катехити.

«Сьогодні Банґі стає духовною столицею світу, – сказав Папа Франциск. – Святий Рік Милосердя приходить на цю землю з деяким випередженням. На землю, яка страждає протягом кількох років від війни та ненависті, нерозуміння, браку миру. Але в цій страждаючій землі відображені всі країни, яке несуть хрест війни. Банґі стає духовною столицею молитви про Отцеве милосердя. Всі ми просимо миру, милосердя, примирення, прощення любові. Для Банґі, для Центральноафриканської Республіки, для всього світу, для країн, які страждають від війни, просімо миру!».