Папа Франциск відлетів до Єгипту
  • Птн, 28/04/2017 - 13:25

У п’ятницю, 28 квітня 2017 р., приблизно об 11:00 місцевого часу, з римського міжнародного аеропорту Фюмічіно вилетів літак зі Святішим Отцем та його супроводом на борту, який після понад тригодинного перельоту приземлиться в міжнародному аеропорту Каїру, столиці Єгипту. Розпочалася XVIII Апостольська подорож Папи Франциска, під час якої він відвідає вже 27 країну від початку свого понтифікату.

Їду «як паломник миру до Єгипту миру». Так Папа Франциск анонсував цю свою подорож через свій аккаунт в Твіттері. Напередодні візиту, згідно з вже утвердженим звичаєм, він відвідав Папську базиліку Santa Maria Maggiore, ввіряючи його заступництву Пресвятої Богородиці, яка прочитається в цьому храмі в чудотворній іконі «Спасіння Римського люду».

Глава Католицької Церкви прибуває до цієї країни з двохтисячорічною християнською присутністю, в якій сьогодні християни становлять трохи більше 10% населення, на запрошення всіх складових єгипетського суспільства, в якому майже 90% – мусульмани. Свої запрошення надіслали Президент, католицька ієрархія, Глава Коптської Православної Церкви та очільник провідного осередку ісламського богослов’я сунітського спрямування університету Аль-Азгал шейх Ахмад Аль-Таїб. Варто зазначити, що відвідини збігаються із 70-ю річницею встановлення дипломатичних стосунків між Святим Престолом і Єгиптом.

«Папа миру в Єгипті миру» – це гасло візиту, яке в ці дні разом з емблемою можна побачили повсюди в Каїрі. Воно дуже до вподоби єгиптянам, які сьогодні, як ніколи, відчувають потребу повернутися до нормального життя. Найщасливішими з цієї нагоди, очевидно, є християни, для яких ці відвідини мають різні значення, від душпастирського до екуменічного й політичного.

Президент Абдель Фаттах Ал-Сісі дуже розраховує на перезавантаження образу країни у світі, чому також повинна посприяти ініціатива Імама мечеті Аль-Азгар Аль-Таїба скликати в університеті міжнародну конференцію на тему миру, на яку він запросив, зокрема, Константинопольського патріарха Вартоломея І. Відображенням атмосфери й очікувань, що панують в країні, можна вважати і той факт, що по свою присутність на Святій Месі, яку Святіший Отець очолить в суботу вранці, заявили, крім представників католицької громади, численні православні копти й представники інших християнських конфесій, а також мусульмани та офіційні делегації з боку влади.

Зважаючи на непросту ситуацію в країні та регіоні, заходи безпеки в столиці, єдиному місті, яке відвідає Папа, на дуже високому рівні, але, як повідомляють наші колеги, присутність сил правопорядку на кожному місці є доволі дискретною. Про ситуацію в країні наш журналіст Стефано Лещинські запитав о. Тому Махера Адлі-Закі, ректора коптської католицької семінарії в Каїрі, звертаючи увагу на нещодавні теракти проти християн: «Яка атмосфера сьогодні в Єгипті перед приїздом Папи?».

«Напруги не відчувається. Правда полягає в тому, що в Єгипті більшість мусульман є поміркованими, – сказав священик. – Ми, християни, живемо в Єгипті як єгиптяни, як повноправні громадяни, ми не почуваємося меншиною і уряд та мусульманський народ ставляться до нас відповідно. Всі ми, християни і мусульмани, є громадянами Єгипту. Проблема тут, у Єгипті, полягає в тому, що існують терористи, які мають політичні плани. Вони використовують теракти у церквах, щоб про них говорили в усьому світі. Але справді, минулого року ми мали також багато мусульманських мучеників, але про них ніхто не говорить. На півночі Синаю, де перебувають терористи, триває протистояння армії і терористів, в якому загинуло понад 100 солдатів і офіцерів. Всі вони були мусульманами. Як навчає Папа Франциск, не існує терористичних релігій, існують терористи, які мають політичні плани. І всі ми потерпаємо від цього тероризму. Папа і Великий Імам, натомість, хочуть поширювати послання миру між обома релігіями».