Папа Франциск відслужив Святу Месу з мігрантами й біженцями
  • Нед, 14/01/2018 - 17:37

У неділю, 14 січня 2018 р., Папа Франциск відслужив Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані, на яку особливе запрошення отримали спільноти мігрантів та біженці. П’ятдесят країн були представлені під час цього Євхаристійного богослуження, в якому взяли участь також коло 70 дипломатів, акредитованих при Святому Престолі та в Італії.

Серед 460 співслужителів були також душпастирі, які опікуються українськими громадами. Ватиканський прес-центр повідомив, що серед мігранських спільнот було поширено 9 тисяч вхідних квитків. Найчисленніше була представлена філіппінська громада, що отримала коло 2000 запрошень. Серед представників української громади візантійського обряду було поширено 1200 квитків, 35 – серед українців латинського обряду. Численно були представлені також румунська громада й індійські спільноти латинського та сиро-малабарського обряду.

Представники мігрантів та біженців прочитали також намірення під час «Молитви вірних». Одне з них, за бідних і потребуючих, прозвучало українською мовою. Його прочитала Оксана Іванюк.

Під час проповіді Папа Франциск говорив про важливість зустрічі з Ісусом, яка, серед іншого, відбувається через прийняття свого ближнього. За його словами, «кожен чужинець, який стукає до наших дверей, є нагодою зустрічі з Ісусом Христом». Але, додав він, «для чужинця, мігранта, біженця та прохача притулку кожні двері на новій землі також є нагодою зустріти Ісуса». Отож, Христове запрошення, яке прозвучало в Євангельському уривкові: «Прийдіть і подивіться», сьогодні звернене до всіх, до місцевих спільнот та новоприбульців.

«Сумніватися та боятися не є гріхом, – сказав Папа. – Гріхом є дозволити, щоб ці страхи окреслювали наші відповіді, обумовлювали наші рішення, компрометували пошану й великодушність, живили ненависть та відкинення. Гріхом є відмовитися від зустрічі з іншим, з відмінним, з ближнім, що, у дійсності, є упривілейованою нагодою зустрітися з Господом».