Папа Франциск відвідав своїх співбратів-єзуїтів
  • Срд, 31/07/2013 - 15:45

Останній день липня в літургійному календарі Церкви є днем спомину святого Ігнатія Лойоли, засновника Товариства Ісусового, більше відомого, як Орден Отців Єзуїтів. З цієї нагоди у середу, 31 липня 2013 р., Папа Франциск відслужив Святу Месу в церкві Ісуса – єзуїтському храмі у центрі Риму. Богослуження мало приватний характер, як відправи у каплиці резиденції «Дім Святої Марти».

Коли Папа Франциск прибув до церкви Ісуса, його привітала невелика група вірних. У спільній молитві єдналися члени єзуїтських спільнот Риму та деякі співробітники миряни, а також черниці із Згромаджень, харизма яких ґрунтується на духовності святого Ігнатія Лойоли.

Під час проповіді Папа Франциск закликав своїх співбратів ставити у центрі свого життя Христа, забуваючи про себе самих. Окремим словом Святіший Отець згадав про о. Паоло Даль’Ольйо, ТІ, який перебуває у Сирії, і з яким втрачено зв’язок, так що існує підозра можливого викрадення. Папа зазначив, що єзуїти покликанні віддавати своє життя за інших, пригадавши у цьому контексті також відомого місіонера святого Франциска Ксаверія та о. Педро Аррупе, який пережив інсульт, повертаючись з виснажливої подорожі, під час якої відвідував табір біженців.

Після Святої Меси Папа мав коротку братню зустріч з Генеральним Настоятелем та його найближчими співробітниками, після чого повернувся до Ватикану.

Як відомо, Папа Франциск є вихідцем з єзуїтської чернечої родини. Під час розмови з журналістами в літаку на шляху з Бразилії до Ватикану, хтось поставив йому запитання, чи він ще почувається єзуїтом. На це Святіший Отець відповів жартуючи: «Це богословське питання, тому що єзуїти складають обіт слухняності Папі. Але якщо Папа є єзуїтом, може повинен зробити обіт слухняності Генеральному настоятелю... Я не знаю, як розв’язати цю ситуацію, – пожартував Папа Франциск, додаючи: – Я почуваюся єзуїтом у своїй духовності, яку ношу в серці. Я настільки почуваюся єзуїтом, що через три дні піду святкувати з єзуїтами свято святого Ігнатія».

«Особливий день, який залишить нам незабуттні спогади», – так о. Адольфо Ніколас, Генеральний Настоятель Товариства Ісусового, спілкуючись з журналстами, прокоментував відвідини спільноти Папою Франциском, що відбулися 31 липня 2013 р., вранці, з нагоди свята засновника Ордену Єзуїтів святого Ігнатія Лойоли.

Він також відповів на жарт Святішого Отця щодо четвертого обіту під час прес-конференції в літаку: «Хто кого слухається, це зрозуміло. Немає сумнівів щодо того, хто є моїм настоятелем. Ним є Папа Франциск», – сказав о. Ніколас, додаючи, що з Папою Франциском вони залишаються добрими друзями, але на цьому його вплив закінчується. Священик пояснив, що коли єзуїт стає єпископом, то автоматично звільняється від послуху настоятелям.

Генеральний Настоятель Товариства Ісусового розповів про радість, яку пережила спільнота, маючи нагоду молитися разом зі Святішим Отцем, та задоволення з приводу того, «що Папа настільки почувається єзуїтом». Він також розповів, що після Святої Меси Святіший Отець помолився біля мощей святих Ігнатія Лойоли та Франциска Ксаверія та біля гробу о. Педро Аррупе.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va