Папа Франциск відзначає 60-ліття розпізнання покликання до священства
  • Суб, 21/09/2013 - 12:50

Папа Франциск відзначає 60-річчя розпізнання священичого покликання. Він усвідомив, що повинен стати священиком у віці 17 років, 21 вересня 1953 р. Про подію, яка спонукала його відповісти «так» Господу, Хорхе Бергольйо сам не раз згадував у різних інтерв'ю та зверненнях до віруючих. Вже будучи Єпископом Риму, під час чування на площі св. Петра з приводу урочистості Зіслання Святого Духа, він розповів: "Був День студента, для нас весняний день, для вас – осінній. Перш ніж піти святкувати, я зайшов до парафії, яку відвідував. Там я побачив одного священика, якого не знав і дуже потребував сповіді. Для мене це стало досвідом зустрічі: я знайшов когось, хто мене чекав. Але я не знаю, що сталося, не пам'ятаю, не знаю чому цей невідомий священик був там, чому відчув бажання висповідатися, але правдою є те, що хтось мене чекав. І чекав мене вже давно. Після сповіді я відчув, що щось змінилося. Я не був тим самим. Я наче почув голос, покликання: був переконаний, що повинен стати священиком. Такий досвід віри є важливим. Ми говоримо, що повинні шукати Бога, йти і просити у Нього прощення, але якщо йдемо, Він нас чекає. Він перший! (...) І це милість - знайти того, хто тебе чекає! Ти йдеш грішником, а Він тебе чекає, щоб пробачити",- розповів Святіший Отець.

21 вересня Католицька Церква відзначає свято св. Матея -митаря, на якого Ісус подивився з любов'ю і закликав бути своїм учнем. Франциск кілька разів також підкреслював свій духовний зв'язок з цим святим. В якості свого єпископського, а потім і папського девізу він вибрав слова з коментарю св. Беди до євангельської розповіді саме про покликання св. Матея: "Miserando atque eligendo" (Подивився з милосердям і вибрав). 19 вересня, в інтерв'ю єзуїтському журналу "La Civiltà Cattolica" Папа зазначив: "Я грішник, на якого подивився Господь". Девіз "Miserando atque eligendo" я завжди відчував дуже відповідним до мене".

Також Понтифік зізнався, що часто приходив в римську церкву св. Людовика Французького, щоб роздумати перед картиною Караваджо "Покликання св. Матея", яка розміщена там в одній з бічних каплиць. "Цей палець Ісуса спрямований на Матея (...) таким я себе почуваю, як Матей",- сказав Папа.

Під час зустрічі зі священиками Римської єпархії 16 вересня Франциск нагадав про свій ювілей і попросив молитися за нього в цей день.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va