Папа Франциск вирушає у VII Апостольську подорож
  • Пон, 12/01/2015 - 02:00

У понеділок, 12 січня 2015 р., розпочнеться VII Апостольська подорож Папи Франциска за межі Італії, що стане другими відвідинами Азії. Приблизно о 7-й годині вечора за місцевим часом, з римського міжнародного аеропорту Фюмічіно у небо підніметься літак італійської авіакомпанії «Alitalia» зі Святішим Отцем та супроводом на борту, який, подолавши понад сім з половиною тисяч кілометрів, провівши у повітрі понад дев’ять з половиною годин, приземлиться у міжнародному аеропорту Коломбо, столиці Шрі-Ланки, де відбудеться церемонія привітання, якою розпочнеться візит Глави Католицької Церкви до цієї країни, що триватиме два дні. У четвер, 15 січня, вранці, Папа відлетить на Філіппіни, де перебуватиме до наступного понеділка.

Відвідавши у серпні минулого року Корею, Святіший Отець знову повертається до Азії, чим підтверджує сказане на початку свого понтифікату, що цей континент перебуває у центрі його особливої уваги. Варто згадати, що теперішній Наступник святого Петра іде слідами своїх попередників, адже 1970-го року ці дві країни відвідував блаженний Павло VI, а 1995-го – святий Іван Павло ІІ, який перед тим, 1981 року, вже раз побував на Філіппінах.

Серед причин відвідати Шрі-Ланку, отець Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканського прес-центру, презентуючи подорож акредитованим журналістам, назвав канонізацію священика-місіонера Джозефа Ваза, яка відбудеться на тому самому місці, де 20 років тому Іван Павло ІІ проголосив його блаженним, а також бажання зробити свій вклад у примирення в країні, яка переживає наслідки нещодавньої кровопролитної громадянської війни. Серед важливих подій – міжрелігійна зустріч, яка відбудеться в столиці 12 січня. Зазначимо, що коло 70 % населення країни є буддистами, 13 %  сповідують індуїзм, 10 % становлять мусульмани і лише 7 % – християни, в основному – католики. Папа також відвідає Марійську святиню в Маду на  півночі острова.

Що стосується Філіппін, то серед головних мотивів папських відвідин – бажання висловити солідарність з постраждалими від руйнівного тайфуну, який обрушився на цю країну у листопаді 2013 року, спричинивши величезну матеріальну шкоду та забравши кілька тисяч людських життів. Відвідуючи терени, заторкнуті стихійним лихом, Папа відслужить для постраждалих Святу Месу та матиме зустрічі з людьми, які пережили цю трагедію. Серед інших заходів варто згадати зустріч з родинами. Треба відзначити, що в цій єдиній азійській країні, в якій більшість населення становлять католики, родинні цінності є дуже міцними, а сім’я відіграє важливу роль у філіппінській культурі.