Папа Франциск виступив у Конгресі США
  • Чтв, 24/09/2015 - 22:57

Націю можна вважати великою, якщо вона захищає свободу, поширює культуру, яка дає змогу мріяти про повноцінні права всіх співгромадян, змагається за справедливість, захищаючи пригноблених та сіє мир. Про це, у світлі доробку деяких видатних постатей історії США, говорив Папа Франциск, виступаючи під час зведеного урочистого засідання двох палат Парламенту США.

Звертаючись до парламентарів, Глава Католицької Церкви зауважив, що кожен син чи донька певної країни мають «свою місію, особисту й суспільну відповідальність», а їхньою відповідальністю є «завдяки законодавчій діяльності спричинятися до зростання нації», пам’ятаючи про те, що «політичне суспільство буде стійким, якщо намагається задовільнити спільні потреби, стимулюючи зростання всіх своєї членів».

Святіший Отець зазначив, що через «представників» він бажає промовити до всього народу, до тисяч людей, які щоденною працею дбають про краще майбутнє своїх родин та беруть участь в різних проявах солідарності, до похилих віком, які стараються ділитися своїм досвідом та мудрістю, до молоді, яка намагається спровадити в життя свої «великі і благородні» прагнення.

Папа зазначив, що його відвідини збігаються з річницями, пов’язаними із видатними постатями американської історії. Мова йде про «борця за свободу» Абрахама Лінкольна, борця за рівність в суспільних і політичних правах Мартіна Лютера Кінга, основоположниці католицького робітничого руху в США, Слугині Божої Дороті Дей та трапістського ченця Томаса Мертона, який був подвижником діалогу між народами й релігіями. «Незважаючи на складність історії та дійсність людської слабкості, ці люди, з усіма своїми відмінностями й обмеженнями, завдяки важкій праці та особистій самопожертві, дехто навіть ціною свого життя, були здатними будувати краще майбутнє. Вони надали форму фундаментальним цінностям, які назавжди залишаться в дусі американського народу», – підкреслив Глава Католицької Церкви, додаючи, що народ з таким духом завжди зуміє, не зважаючи на кризи, знайти сили на те, щоб підвестися і гідно прямувати вперед.

Говорячи про свободу, Папа закликав бути чуйними перед обличчям будь-яких форм фундаменталізму, чи то релігійного, чи в інших сферах, які несуть загрозу релігійній свободі, свободі мислення, індивідуальним свободам. Слід остерігатися спрощених поділів, аби воюючи проти зовнішнього ворога, не виростити внутрішнього. «Нашою відповіддю повинна бути відповідь надії та зцілення, миру і справедливості», – підкреслив він, вказуючи також на важливість того, щоб прислухатися до «голосу віри».

Пригадавши про благородну рису мешканців Американського континенту не боятися чужинців, Святіший Отець вказав на її важливість у контексті актуальної «кризи біженців, якої ми не бачили з часів другої світової війни». У світлі «Золотого правила» чинити іншим те, чого б ми бажали, аби нам чинили, Папа закликав долати спокусу відкидати все те, що нас обтяжує, а також заторкнув питання скасування смертної кари.

Говорячи про діалог та мир, Глава Католицької Церкви наголосив, що служити цим цінностям означає бути рішучим в питанні припинення «численних збройних конфліктів у всьому світі».

У світлі того, що його відвідини цієї землі завершаться участю у Всесвітній зустрічі сімей, Папа підкреслив «суттєву роль сім’ї в будуванні цієї країни», а тому, у світлі нечуваних раніше загроз, «вона заслуговує нашої підтримки».