Папа Франциск: воскресіння і злука з Христом – це мета християнського життя
  • Птн, 19/09/2014 - 15:01

Шлях християнина звершується у Воскресінні. Видається, що іноді й християни мають трудність вірити у тем, що після смерті їхні тіла воскреснуть. Про це проповідував Папа Франциск під час Святої Месу у каплиці «Дому Свято Марти» у Ватикані у п’ятницю, 19 вересня 2014 року. Єпископ Риму прокоментував слова літургійного читання, що призначене Римо-Католицькою Церквою на цей день, а саме, біблійний уривок із першого Послання святого апостола Павла до Корінтян.

Святіший Отець пригадав, що тогочасні християни Корінту вірили у те, що Христос воскрес із мертвих і що Він далі нами опікується із Небес, однак, виникав сумнів щодо нашої смерті, що буде після нашого переходу до вічності: чи ми також воскреснемо? Корінтяни мали дещо відмінне уявлення про перехід із цього світу; вони вірили, що після смерті їх чекає потойбічне життя, що вони не підуть до пекла, а потраплять десь у космос, у небесну сферу, де їхня душа (і лише душа) буде перед Господом Богом.

Вселенський Архиєрей зазначив, що також свята Магдалина та святий Петро зустрілися із подібною трудністю у день воскресіння Ісуса, коли прибігли до гробу і побачили лише похоронні пов’язки. Вони гадали, що тіло Спасителя викрадено із гробу. Їм було важко розумом збагнути справжнє воскресіння, зрозуміти той перехід від смерті до життя через воскресіння з мертвих. Вони повірили у воскресіння Ісуса, бо були наочними свідками цього факту, але мали трудність щодо нашого воскресіння. Щоб роз’яснити цю справу, святий апостол Павло каже: «Коли ж про Христа проповідується, що Він воскрес із мертвих, як же ж деякі із вас кажуть, що нема воскресіння мертвих?» (1.Кор. 15, 12). Святий Дух, Якого ми отримали під час Святого Таїнства Хрищення, повністю нас перемінює, аж до миті нашої повної переміни – воскресіння. Папа наголосив, що святий Павло говорить про переміну наших тіл у воскресінні. А це є нашим майбутнім, яке нас дещо лякає, бо нам, іноді, важко зрозуміти цей момент. Святіший Отець теж додав, що наше воскресіння буде немов пробудження.

За словами Єпископа Риму, спокуса не вірити у воскресіння наших тіл існувала вже від самих початків Христової Церкви. Святий Павло, щоб підтримати на дусі християн пригадує, що перейшовши через смерть та воскресіння, ми будемо з Ісусом. Завдяки воскресінню з мертвих, будемо з Христом Господом із нашою душею і тілом. Папа також додав, що те воскресіння розпочинається вже тут на землі, якщо ми є з Ісусом, якщо крокуємо нашим християнським шляхом разом із Ним. Саме таким є шлях до воскресіння. А страх перед воскресінням зникне, якщо будемо перебувати з нашим Спасителем вже тепер.