Папа Франциск вручив нагороди черговим лауреатам "Премії ім. Ратцінгера"
  • Суб, 26/10/2013 - 17:11

У суботу, 26 жовтня 2013 р., в Климентинському залі ватиканського Апостольського палацу, відбулося вручення «Премії ім. Ратцінгера» двом цьогорічним лауреатам, яке особисто здійснив Папа Франциск.

Вручаючи премію, названу на честь свого попередника, цьогорічним лауреатам – Річардові Барріджу та Крістіанові Шаллеру, Папа Франциск поділився в присутніми думками, які зродилися в контексті «насправді особливого дару для Церкви», яким є книги Бенедикта XVI про Ісуса з Назарету.

«Пригадую, – сказав Святіший Отець, – що коли вийшов перший том, дехто запитував: Що це таке? Папа не пише богословських книжок, він пише енцикліки!.. Без сумніву, Папа Бенедикт усвідомлював цю проблему, але й у цьому випадку, як завжди, у своєму просвітленому сумлінні він слідував за Господнім голосом». На думку Папи Франциска, ці книги не є папським навчанням у властивому значенні цього слова, але й не є також академічним дослідженням. «Він зробив дарунок Церкві, всім людям, з того, що мав найціннішого: своє знання про Ісуса, плід багатьох років досліджень, богословських студій і молитви, тому що Бенедикт XVI творив богослов’я навколішки, ми всі про це знаємо, і подав його у найдоступнішій формі», – зазначив Святіший Отець.

«Ніхто не може виміряти, скільки добра він зробив цим даром, лише Господь це знає! Але всі ми деякою мірою його відчуваємо, завдяки тому, що від багатьох людей чули, що завдяки книгам про Ісуса з Назарету вони скріпили свою віру, поглибили її, а навіть вперше по-дорослому приступили до Ісуса Христа, поєднуючи вимоги розуму із шуканням Божого обличчя», – сказав Папа Франциск, додаючи, що згадана праця Бенедикта XVI пробудила «нову пору вивчення Євангелій між історією та христологією».

Святіший Отець привітав цьогорічних лауреатів, передавши також вітання від свого попередника, якого відвідував кілька днів тому, та побажав їм Божого благословення у праці, яку вони здійснюють для Божого Царства.

Пригадаємо, що відповідаючи на запити, висловлені численними вченими, створити структуру, завданням якої було б поширювати та досліджувати праці професора Йозефа Ратцінгера (теперішнього вислуженого Папи), 1 березня 2010 р. Бенедикт XVI створив «Ватиканську Фундацію Йозефа Ратцінгера – Бенедикта XVI». Її завдання описані у 2 параграфі статуту, а саме: сприяти пізнаванню та вивченню богослов’я, організовувати та проводити конгреси високого наукового й культурного рівня, преміювати науковців, які відзначилися особливим заслугами. Ця фундація встановила премію, яку преса часто зазиває «Нобелівською премією» в богослов’ї.

Цьогорічне вручення було третім від часу заснування премії. Лауреатами стали професор Річард Баррідж, Декан Лондонського Королівського Коледжу та німецький богослов Крістіан Шаллер, викладач догматичного богослов’я.

Варто зазначити, що Річард Баррідж є священнослужителем Англіканської Церкви і є першим некатоликом, якого відзначено «Премією Ратцінгера». Він є важливою постаттю у сфері біблійних досліджень, зробивши важливий вклад у ствердження богословського та історичного нерозривного зв’язку Євангелій із Ісусом з Назарету. Крістіан Шаллер є мирянином, і крім здійснення викладацької діяльності, є віце-директором Реґенсбурґського Інституту Папи Бенедикта XVI, який займається публікацією всього наукового доробку Йозефа Ратцінгера.

Джерело: Радіо Ватикан