Папа Франциск: Вселенська Церква справді вдячна за свідчення вірності Східних Католицьких Церков
  • Птн, 22/11/2013 - 14:20

До вірного здійснення побажань Другого Ватиканського Собору та до братньої співпраці з спільнотами латинського обряду задля забезпечення належної душпастирської опіки вірних східних обрядів на батьківщині та в діаспорі Папа Франциск заохотив учасників Пленарної асамблеї Конгрегації для Східних Церков. Зустріч відбулася у четвер, 21 листопада 2013 р., після того, як Святіший Отець обговорив з Патріархами та Верховними Архиєпископами стан очолюваних ними Церков.

Посилаючись на те, що темою цьогорічної Пленарної зустрічі Конгрегації для Східних Церков був їх розвиток у світлі постанов Другого Ватиканського Собору, Папа зазначив, що однією із заслуг Собору було «виразно пригадати про те, що в стародавніх літургіях Східних Церков, у їхніх богослов’ї, духовності та канонічній дисципліні відображена традиція, яка походить від апостолів через Отців Церкви та становить частину божественно об’явленої і неподільної спадщини Вселенської Церкви». Завдяки переглядові пройденого за 50 років шляху, за словами Єпископа Риму, «виявляться спрямування, призначені для того, щоб підтримати місію, ввірену Собором братам і сестрам Сходу, тобто, сприяти єдності всіх християн, особливо – східних». «Святий Дух, – додав він, – провадив їх у цьому завданні непростими стежками історії, підтримуючи у них вірність Христові, Вселенській Церкві та Наступникові святого Петра, також високою ціною, нерідко і мучеництвом. Церква насправді вам за це вдячна!».

Йдучи слідами своїх попередників, Святіший Отець Франциск ще раз ствердив у дусі Другого Ватиканського Собору, що «у лоні єдності Церкви партикулярні Церкви, з власними традиціями», але так, що відмінне не лише не заперечує єдності, але служить їй. «Так, – наголосив він, – справжня різноманітність, законна різноманітність, що натхнена Святим Духом, не шкодить єдності, але служить їй, і Собор каже нам, що ця відмінність необхідна для єдності!».

«Під час вашого зібрання, – вів далі Святіший Отець, – ви розглядали різні проблеми, що стосуються внутрішнього життя Східних Церков та значення діаспори, яка значно зросла на кожному континенті. Слід зробити все можливе для того, щоб були здійснені соборові побажання, полегшуючи душпастирське дбання як на власних територіях, так і там, де східні громади віддавна утвердилися, сприяючи, одночасно, спільності та братерству з громадами латинського обряду».

Скерувавши свою думку до «благословенної землі, на Якій жив, умер та воскрес Христос», Папа, посилаючись на почуте того ранку від Патріархів, зазначив, що на ній «не згасло світло віри». У цьому контексті він зазначив, що «кожен католик має борг вдячності перед Церквами, які живуть у цьому регіоні», від яких можемо вчитися також екуменічного духу та міжрелігійного діалогу.

Але умови життя християн у багатьох регіонах Близького Сходу «викликають велику тривогу» з огляду на наслідки існуючих напружень та збройних конфліктів. «Єпископ Риму не матиме спокою, доки існуватимуть чоловіки та жінки, будь-якої релігії, зранені у своїй гідності, позбавлені необхідного для виживання, обкрадені з майбутнього, змушені жити в умовах біженців, – вів далі Святіший Отець. – Сьогодні, разом з Пастирями Церков Сходу звертаємось із закликом, щоб було пошановане право всіх на гідне життя та вільне визнавання своєї віри. Ми не миримося з думкою про можливість Близького Сходу без християн, які вже дві тисячі років визнають ім’я Ісуса, беручи повноцінну участь, як громадяни, у суспільному, культурному та релігійному житті народів, до яких вони належать».

Папа Франциск закликав усю Церкву піднести «молитву, яка зможе випросити із милосердного Божого серця примирення та мир», і якщо вона буде «щирою та витривалою», то вчинить так, що наш «тихий, але рішучий голос» почують також і провідники держав.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va