Папа Франциск: Втомлена Європа мусить відшукати коріння
  • Пон, 16/06/2014 - 13:47

Папа Франциск сказав у неділю, що Європа «втомлена». «Ми мусимо допомогти Європі помолодіти, відшукати своє коріння», – сказав Папа у базиліці Санта-Марія-ін-Трастевере, де відвідав Спільноту святого Егідія.

На зустріч з Папою прибули 10 000 діячів та підопічних заснованої 45 років тому католицької спільноти: бідних та іммігрантів, а також біженців.

Звертаючись до них, Папа Франциск наголосив, що зараз «гроші є ідолом». «Тому відкидають дітей, люди не хочуть мати дітей. Достатньо подумати про народжуваність в Європі, в Італії, в Іспанії і у Франції», – сказав Папа. «Відкидаючи також літніх людей, роблять приховану евтаназію, бо вважається, що вони непотрібні. Тих, які непотрібні, відкидають. Відкидають тих, які не продукують..», – зазначив Папа. «Сьогодні, – сказав він – криза настільки велика, що відкидають і молодь». «Подумаймо про 75 млн. молодих людей, які не мають роботи і не навчаються. І це відбувається сьогодні у втомленій Європі. Вона втомлена, не постаріла, ні, вона втомилася» – сказав Папа Франциск.

Він згадав, що друг запитав його якось, чому в своїх промовах він не говорить про Європу. Папа наголосив: «Сьогодні я кажу про Європу. Вона втомлена. Ми мусимо допомогти їй відновити сили і знайти свої коріння, бо вона відмовилася від них..». Папа закликав Європу заново відкрити слово «солідарність», бо, на його думку, хочуть його «викреслити зі словника, як прокляття». «А це є слово християнське» – зазначив Папа. «Це час милосердя», – сказав він.

Під час Літургії під головуванням Папи у базиліці Санта-Марія-ін-Трастевере молилися за Україну, щоб не дійшло до кровопролиття.

До того ж, під час перебування в Трастевере Папа зустрівся з делегацією римської єврейської спільноти, яка офіційно запросила його в синагогу. Папа Франциск погодився на запрошення, – сказав після цієї розмови прес-секретар єврейської спільноти Риму Ріккардо Паціфіці.