Папа Франциск з нагоди Ювілею родин: Прощення – це суть любові
  • Нед, 27/12/2015 - 14:48

Сьогодні, 27 грудня 2015 р., коли вірні латинського обряду святкують празник Пресвятої Родини, що у Римо-Католицькій Церкві відзначається у першу неділю по Різдві, Папа Франциск очолив Святу Месу в ватиканській базиліці Свято Петра, що також була приурочена паломництву сімей з нагоди Ювілейного Року Милосердя.

На початку своєї проповіді Святіший Отець зазначив, що літургійні читання пропонують вірним поглянути на дві сім’ї, що здійснюють паломництво до Дому Господнього, це подружжя Елкана та Анни, які ведуть свого сина Самуїла до святині, щоб посвятити його на служіння Богові (див. 1Сам.1,20-22,24-28), та подружжя Йосифа та Марії, які, разом з Ісусом, здійснюють паломництво до єрусалимського храму (див. Лк.2,41-52).

Вселенський Архиєрей підкреслив, що ми дуже часто бачимо, як люди здійснюють паломництва до різних відпустових місць та санктуаріїв, як наприклад у ці дні, коли тисячі осіб щодня прибувають до катедральних храмів в усіх куточках світу, щоб пройти через Святі Двері та зачерпнути Божої благодаті милосердя. Але сьогодні біблійні уривки вказують нам на одну з найпрекрасніших речей, тобто коли паломництво здійснює уся сім’я, як і сьогодні, коли батько та мати разом із своїми дітьми прийшли до Господнього Дому, щоб молитовно вшанувати Пресвяту Родину. На переконання Святішого Отця, це є чудовим прикладом для багатьох наших сімей.

Далі проповідник підкреслив, що Марія та Йосиф вчили малого Ісуса молитися, а в суботу усі разом ходили до синагоги, щоб послухати Боже слово та прославити Господа спільною молитвою. Без сумніву, також і під час паломництва до Єрусалиму, про яке ми чули у сьогоднішньому євангельському уривкові, вони молились та співали псалми. «Як важливо для наших сімей прямувати разом та мати спільну ціль до осягнення!» – наголосив Папа Франциск, додаючи, що усі ми усвідомлюємо, що під час спільного крокування життєвою дорогою зустрічаємо чимало перешкод та труднощів, однак існує також багато моментів радості та утішення.

Впродовж життєвого паломництва члени сім’ї розділяють також і моменти молитви. «Що може бути прекраснішим для батька і матері, як поблагословити власних дітей на початку дня чи на його завершення, зробити на їхньому чолі знак хреста, як у день Хрищення», – молив далі проповідник, зазначаючи, що ця молитва-благословення є найпростішою молитвою батьків за своїх дітей. Благословити дитину означає ввірити її опіці Господа Бога, щоб Він її оберігав та підтримував у різних життєвих ситуаціях впродовж дня. «Як важливо для сім’ї разом помолитить також і перед спільним споживанням їжі, дякуючи Господеві за ці дари та навчаючись ділитись тим, що маєш із тими, які цього особливо потребують», – вказав Єпископ Риму, наголошуючи, що усі ці маленькі жести мають дуже велике значення в процесі виховання у сім’ї.  

Євангелист Лука розповідає, що, здійснивши паломництво до єрусалимського храму, Ісус повернувся в Назарет і був слухняний Своїм батькам. Це також є добрим повчанням для наших сімей: паломництво не завершується після того, коли прибудеться до санктуарію, але, коли сім’я повертається до свого дому і наново входить у ритм щоденного життя, застосовуючи у на щодень духовні плоди, здобуті під час прощі.

Папа також пригадав, що Ісус, замість того, щоб повернутись з Марією та Йосифом додому, залишився у святині, чим викликав велике хвилювання Своїх батьків, які довго Його шукали. Хоча Євангелії нам про це не говорять, але мабуть за цю Свою «витівку» Ісус попросив потім пробачення у Своїх найрідніших. А повернувшись додому, Христос був їм послушним та виявляв Свою щиру любов.

«Нехай кожна сім’я під час Року Милосердя зможе стати упривілейованим місцем, де зазнається радість прощення. Прощення – це суть любові, яка вміє зрозуміти помилку та її вилікувати», – наголосив Глава Католицької Церкви, дадавши, що саме в сім’ї дитина навчається прощати, бо знає, що її зрозуміють та підтримають, незважаючи на вчинені помилки. «Не втрачаймо віру у сім’ю!» – закликав Папа Франциск закінчуючи проповідь, пригадуючи, що там, де є любов, там є також і розуміння та прощення.