Папа Франциск зустрівся з послами, акредитованими при Святому Престолі
  • Чтв, 17/05/2018 - 15:42

У четвер, 17 травня 2018 р., Папа Франциск прийняв вірчі грамоти акредитованих при Святому Престолі Надзвичайних та Повноважних Послів Танзанії, Лесото, Пакистану, Монголії, Данії, Ефіопії і Фінляндії. 

На служінні справедливості та гармонії

За словами Вселенського Архиєрея терпелива праця міжнародної дипломатії у сприянні справедливості та гармонії між народами ґрунтується на спільному переконанні в єдності всього людського роду та вродженій гідності кожної людської особи. «Тому, Церква переконана, що загальною метою всієї дипломатії має стати розвиток, цей цілісний розвиток кожної людини, чоловіка та жінки, дитини і похилої віком особи, і також розвиток націй в рамках глобальної системи діалогу і співпраці на служінні спільному добру», – мовив Святіший Отець.

Солідарність та протистоянні глобалізації байдужості

На переконання Папи, цей рік, коли відзначаємо 70 річницю прийняття Організацією Об’єднаних Націй Загальної Декларації Прав Людини, повинен стати закликом до відновленого духу солідарності з усіма нашими братами та сестрами, особливо з тими, які страждають від бідності, хвороб та утисків. Ніхто не може ігнорувати нашу моральну відповідальність у протистоянні глобалізації байдужості і вдавати, що все гаразд, коли перед нами трагічні ситуації несправедливості, які вимагають негайної гуманітарної відповіді.      

Сьогодні – час перемін

«Дорогі Посли, наш час – це час насправді епохальних перемін, що вимагають мудрості та розпізнавання з боку всіх тих, кому на серці лежить мирне та щасливе майбутнє для прийдешніх поколінь, – продовжив Єпископ Риму, додавши, – моїм побажанням є, щоб ваша присутність та діяльність всередині дипломатичної спільноти при Святому Престолі зробила вклад у розвиток того духу співпраці та взаємної участі, необхідного для того, щоб дати ефективну відповідь на радикальні виклики сьогодення. Зі свого боку, Церква переконана у відповідальності, яку ми маємо один перед одним, та сприяє кожному зусиллю, спрямованому на співпрацю без насильства та обману, на побудову світу у дусі справжнього братерства та миру (пор. GS 92)».

Актуальні виклики міграції та біженців

Серед найважчих гуманітарних питань, які сьогодні долає міжнародна спільнота, є необхідність прийняти, захистити, підтримати та інтегрувати тих людей, які втікають від війни чи голоду, або які змушені залишити свої рідні домівки з причини дискримінації, переслідування, бідності чи знищення довкілля. «Як я мав нагоду наголосити у своєму посланні на цьогорічний Всесвітній День Миру, ця проблема має глибоко етичний вимір, який виходить за рамки національних кордонів та обмежених концепцій стосовно безпеки та власних інтересів», – сказав Папа, додаючи, що незважаючи на складність та делікатність політичних та суспільних проблем, окремі нації та міжнародна спільнота покликані сприяти мирові та примиренню, шляхом прийняття рішень та політики, що характеризується, перш усього, співчуттям, передбачливістю та сміливістю.