Папа Франциск з Президентом Руанди про примирення і прощення
  • Втр, 21/03/2017 - 09:38

У понеділок, 20 березня 2017 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані Президента Руанди Поля Каґаме, який пізніше також мав участь з Державним Секретарем Святого Престолу й Секретарем, Відповідальним за стосунки з державами кардиналом П’єтро Пароліном й архиєпископом Полем Р. Ґаллаґером.

У повідомленні Ватиканського прес-центру зазначається, що в центрі уваги співрозмовників був шлях до соціальної, політичної та економічної стабілізації в країні. Було відзначено співпрацю між державою і місцевою Церквою в справі національного примирення та зміцнення миру й доброту всієї країни. У цьому контексті Папа Франциск висловив глибокий жаль від свого, Апостольської Столиці та всієї Церкви імені з приводу геноциду, якого зазнали представники народу тутсі, запевнивши свою солідарність з жертвами й усіма тими, хто досі страждає від наслідків цих жахливих подій.

У дусі жесту, вчиненого святим Іваном Павлом ІІ під час Великого Ювілею Двотисячоріччя, Папа знову перепросив Бога за гріхи й занедбання Церкви та її членів, між якими були і священики й богопосвячені особи, які піддалися духові ненависті й насильства, зрадивши свою євангельську місію. Крім того, він висловив побажання, що визнання провин, скоєних за цих обставин, які, на жаль, забруднили обличчя Церкви, у світлі нещодавнього Святого Року Милосердя й Комюніке, оприлюдненого руандійським єпископатом з нагоди його завершення, спричиниться до «очищення пам’яті» та підтримки майбутнього миру, свідчачи про те, що стає можливим спільно жити й трудитися, коли поставити у центрі людську особу та спільне добро.

Врешті, відбувся обмін думками щодо політичної та соціальної ситуації в регіоні, звернувши увагу на території, заторкнуті збройними конфліктами чи ураженими стихійними лихами, висловивши також стурбованість з приводу великої кількості біженців і мігрантів, які потребують допомоги й підтримки з боку міжнародної спільноти та регіональних інституцій.