Папа Франциск: за кожною судовою справою церковний суддя повинен бачити перш за все людину
  • Пон, 27/01/2014 - 00:59

Діяльність судових органів - це теж служіння Народу Божому і єдності між віруючими,– про це Папа Франциск говорив під час аудієнції представникам Трибуналу Римської Роти. Святіший Отець наголосив, що, здійснюючи правосуддя, церковний суддя покликаний не просто слідувати абстрактно букві закону, але завжди бути уважним до людини.
Папа зазначив, що «немає протиріччя між канонічним і пастирським виміром церковного служіння». Судді Римської Роти роблять свій «компетентний внесок у вирішення пастирських питань». Папа Франциск накреслив ідеал церковного судді, відштовхуючись від людського аспекту, який виражається в неупередженому судженні і незалежності від персональних поглядів.
Папа додав, що суддя не може задовольнятися «поверхневим знайомством з ситуацією тих, хто очікує рішення суду», але повинен усвідомлювати «необхідність заглибитися в обставини залучених сторін».
У своїй роботі суддя повинен «захищати істину, в дусі поваги закону», проявляючи людяність і тактовність, властиві пастирю . Суддя Римської Роти, як сказав Папа Франциск, покликаний «наслідувати Доброго Пастиря», який дбає про поранену вівцю.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va/