Папа Франциск: заклик надати екстрену продовольчу допомогу Південному Суданові
  • Срд, 22/02/2017 - 16:26

Наприкінці загальної аудієнції з прочанами, яка в середу 22 лютого 2017 р., відбулась в залі імені Папи Павла VІ у Ватикані, Святіший Отець Франциск закликав надати екстрену продовольчу допомогу Південному Суданові, в якому лютує голод.

Як заявили гуманітарні установи ООН, ситуація в окремих регіонах Південного Судану офіційно визнана голодом. Понад 100 тисяч людей вже голодують, а майже мільйон – на межі гострого виснаження.

«Особливе занепокоєння викликають болісні новини, що надходять з багатостраждального Південного Судану, де братовбивчий конфлікт приєднався до серйозної продовольчої кризи, що заторкує регіон Африканського Рогу, засуджуючи до голодної смерті мільйони людей, серед яких багато дітей, – сказав Папа Франциск. – Сьогодні, більше, ніж будь-коли, необхідне зусилля всіх людей, щоб не зупинятися тільки на деклараціях, але надати конкретну продовольчу допомогу й зробити все, щоб вона змогла дійти до страждаючих людей. Нехай же Господь підтримає цих наших братів і тих, що поспішають до них з допомогою».

Південний Судан здобув незалежність у 2011 році після десятиліття кривавого конфлікту між Північчю і Півднем, в результаті чого загинули близько півтора мільйона чоловік.

Збройний конфлікт у Південному Судані спалахнув у грудні 2013 року між представниками панівної народності дінка, до якої належить президент Кіір, і племені нуер, яке представляє колишній віце-президент Тіні, викликавши падіння сільськогосподарського виробництва й підірвавши рівень життя сільського населення та призвів до високих цін на продукти харчування.

Всього в Південному Судані від постійного недоїдання страждає 40% населення, а це майже 5 мільйонів осіб.