Папа Франциск закликав «Католицьку Акцію» нести радість Христа туди, де панує втома та замкненість
  • Нед, 04/05/2014 - 11:31

Перебувайте в Христі, вносьте Його у кожне місце, радійте в Ньому, тому що «ви не самі»: ось які завдання Папа Франциск накреслив перед мирянською організацією «Італійська Католицька Акція». Започаткована на початку минулого століття в Італії, згадана організація відіграє важливу роль у католицькому мирянському русі. Згодом вона поширилася й на інші країни світу, створивши Міжнародний Форум Католицької Акції, в рамках якого, серед інших, в Україні діють Товариство Католицької Молоді та організація «Українська Молодь Христові».

Італійська Католицька Акція наприкінці квітня-початку травня цього року проводила свою XV Національну Асамблею, завершенням якої стала зустріч з Наступником святого Петра, що відбулася у суботу, 3 травня 2014 р., в залі ім. Павла VI у Ватикані. Промовляючи до семи тисяч делегатів, Святіший Отець закликав їх дбати про те, щоб Католицька Акція була відкритою організацією і щоб ніколи «не стояла на місці», звершуючи своє служіння з радістю Воскреслого Ісуса.

Посилаючись на тему Національної Асамблеї: «Нові особи в Ісусі Христі, співвідповідальні у радості життя», Папа зауважив, що мова йде про радість «учнів», яку потрібно завжди «засвоювати», намагаючись бути євангелізаторами, здатними вплинути на життя. «Насамперед, – сказав він, – маю на увазі парафії, особливо ті, які позначені втомою та замкненістю, а таких є багато... Мова йде про те, щоб взяти на себе місійний динамізм, щоб досягти усіх, віддаючи перевагу тим, які почуваються віддаленими, та найслабшим й забутим верствам населення. Мова йде про те, щоб відчинити двері, дозволити Ісусові вийти назовні. Дуже часто ми маємо Ісуса зачиненого з нами на парафіях, а ми не виходимо назовні й не даємо Йому вийти! Тож слід відчинити двері принаймні для того, щоб Він міг вийти! Мова йде про Церкву, яка виходить назовні».

Цей місійний динамізм, як пояснив далі Святіший Отець, виражається через дієслово, яке, на перший погляд, здається статичним: «перебувати, залишатися». «Заохочую вас, – сказав Папа, – перебувати з Ісусом, втішатися Його товариством», тому що для того, аби стати «вістунами і свідками Ісуса», насамперед, потрібно «бути близькими з Ним». Лише тоді можна переходити до наступного дієслова, яким є «іти, прямувати вперед», тобто, звіщати повсюди, що «Бог є Отцем, і що об’явив це вам в Ісусі Христі, через що і ваше життя змінилося», що «можна жити, як брати й сестри, носячи в собі надію, яка не розчаровує».

«Тож нехай буде у вас прагнення нести Боже слово аж до кінців, оновлюючи ваше зобов’язання виходити назустріч людині всюди, де би вона не перебувала, там де вона страждає і надіється, де любить і вірує, там, де перебувають її найглибші мрії, найправдивіші запитання, прагнення її серця. Там на вас чекає Ісус», – наголосив Наступник святого Петра, додавши, що третім дієсловом християнської душі є слово «радіти». Втішатися в Ісусі, за його словами, означає бути здатним розпізнавати власні таланти і обмеження, вміти і серед найпохмуріших днів розгледіти «знаки Господньої присутності», пом’ятаючи, що на цій дорозі ми ніколи не самі.

«Завдяки цим трьом наставленням (...) ви зможете здійснювати своє покликання, та уникнути спокусу того “спокою”, який не має нічого спільного з перебуванням в Ісусі», – підсумував Папа, додавши, що перебуваючи в Ісусі, виходячи аж до меж та живучи в радості, стає можливим життя, яке не буде схожим до статуї в музеї, але до життя людей, «покликаних Ісусом жити та поширювати радість Євангелія».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va