Папа Франциск закликав уникати "театрального плачу"
  • Втр, 30/09/2014 - 15:38

До уникнення "театрального плачу" закликав Папа Франциск під час ранкової Євхаристії у Ватикані 30 вересня 2014 р. Святіший Отець зупинився на історії біблійного Йова, який проклинав день, коли народився, бо "був підданий випробуванню - втратив сім'ю, всі блага, здоров'я, а його тіло стало однією великою виразкою". В цей момент терпіння Йова скінчилися і він почав говорити Богу погані речі. "Він звик говорити правду, і це було правдою про те, що він відчував у той момент", - зазначив Понтифік. Франциск нагадав, що і Ісус обурювався під час молитви в Оливному саду: "Отче, чому мене покинув?". "Я часто чув, як люди в складних ситуаціях, які багато втратили чи почували себе самотніми і покинутими, задавали це питання: "чому?". Вони повставали проти Бога, а я їм казав: "Продовжуй молитися таким чином, тому що це молитва. І Ісус молився, коли говорив своєму Отцеві: "Чому мене покинув?", - відзначив Папа. 

Франциск зазначив, що молитися - означає стояти в правді перед Богом і саме так робив Йов - "він не міг молитися інакше". У подібних драматичних ситуаціях сьогодні знаходиться багато людей. Досить згадати про християн Близького Сходу, яких змусили покинути свої будинки і залишитися без нічого, про старих, хворих і самотніх. 

Франциск наголосив, що багато християн обурюються на Бога з причини дрібниць. "Якщо відчувають трохи темряви в душі, вважають себе мучениками і перестають молитися", або кажуть: «Я розсердився на Бога і не піду на Месу!». У моменти труднощів треба брати приклад зі св. Терези Дитятка Ісуса, яка часто просила у Бога сили, щоб "увійти в терпіння". "Наше життя занадто легке, а сльози - театральні", - сказав Папа і порадив пам'ятати про справжні страждання, які існують в світі.