Папа Франциск закликав захищати світло віри
  • Втр, 20/09/2016 - 08:30

Захищати світло віри і нести його всім, не дозволяючи, щоб воно стало тьмяним, закликав Папа Франциск 19 вересня 2016 року під час ранкової Літургії у Ватикані. «Ніхто не засвічує світила, щоб його вкрити посудиною або поставити під ліжко, а, навпаки, його ставлять на свічнику, щоб ті, що входять, бачили світло» (Лк. 8,16). Посилаючись на ці євангельські слова і на літургійне читання з книги Приповідок Соломона (Прип. 3, 27-35), Папа Франциск дав деякі поради, щоб світло віри, яке християни отримують з таїнством хрещення, зберігати запаленим.

Папа зауважив, що дар світла віри ніколи не повинен бути схованим. Інакше існує ризик стати «теплими» або тільки номінальними християнами. Папа наголосив, що світло віри є справжнім, тихим, спокійним і незгасним. У той же час існують деякі форми поведінки, які його ховають.

Насамперед, це відкладення добрих справ «на завтра». «Добро не переносить холоду», його треба робити відразу ж. Якщо не зробиш його сьогодні – завтра його не буде. Поведінка за принципом: «Йди геть, потім прийдеш, дам завтра» (Прип. 3,28) – приховує світло, а також є несправедливістю, наголосив Папа Франциск.
Інша спокуса – замишляти зло проти ближнього свого, «коли він з тобою перебуває в довір'ї» (Прип. 3,29). За словами Папи Франциска, планування підкопів, обливання брудом тих, хто має до нас довіру, – це «мафіозна справа», яка робить світло віри тьмяним, так як і звичка сперечатися без причини (Прип. 3,30), перемагати яку треба вибаченням.

Папа закликав «не заздрити несправедливій людині й не ставати на жоден шлях її» (Прип. 3,31-34) і захищати світло, отримане з хрещенням, яке є «світлом дружби, добродушності, віри, надії, терплячості й доброти».