Папа Франциск: Залишатися вірними Богові до кінця
  • Чтв, 28/11/2013 - 16:45

У світі існують сили, які би хотіли, щоб релігія була лише «приватною справою», але Богові, який переміг світ, слід покланятися до кінця, вірно та з довірою. Це думки Папи Франциска, сказані у коментарі до євангельського уривка, я кому розповідається про те, як Ісус передвіщав про випробування, які настануть перед Його другим приходом. Проповідуючи у четвер, 28 листопада 2013 р., під час ранкової Святої Меси, Святіший Отець зазначив, що християни, які сьогодні зазнають переслідувань, є знаком випробувань, які випереджують остаточну перемогу Ісуса.

Сьогодні у світі існує «загальна спокуса» вважати, що Бог зазнав поразки, і що ті, які вірують в Нього, перебувають у гіршому становищі. Однак, саме той, хто вірує, має ясні орієнтири. Папа наводить події з життя Ісуса, яке не завершилося розп’яттям, але остаточною перемогою у Воскресінні, щоб вказати на те, що у заворушеннях наприкінці світу, описаних в Євангелії, ставки є вищими, ніж трагедія, представлена природними катаклізмами. «Коли Ісус говорить про ці катастрофи у іншому уривку, – зауважив проповідник, – то говорить про те, що відбудеться профанація святині, профанація віри народу».

Що ж означає ця «мерзота запустіння»? Це, за словами Святішого Отця, виглядатиме, як перемога князя цього світу та поразка Бога. У час цих трагедій здаватиметься, що диявол запанував над світом. І саме в цьому й полягає головна суть «кінцевого випробування». На прикладі з життя пророка Даниїла, вкиненого до ями з левами, про який йшлося в читанні зі Старого Завіту, Папа зазначив, що ця «мерзота запустіння» має конкретне ім’я, яким є «заборона публічного поклоніння Богу»:

«Не можна говорити про релігію, бо це приватна справа, чи не так? Про це вголос не говорять... Релігійні символи усуваються. Вимагається послуху наказам світських властей... Можна робити різні речі, навіть прекрасні речі, лише б не поклонятися Богові... Заборона публічного поклоніння. У цьому суть отого кінця», – зауважив Святіший Отець, додаючи, що тоді, коли час цього «язичницького наставлення» досягне своєї повноти, тоді «побачать Сина чоловічого, Який приходить на хмарах з потугою та славою».

За словами проповідника, християни, які зазнають переслідувань, які переживають час заборони поклонятися Богові, є пророчим знаком того, «чого всі зазнають». Але це час не зневірюватися, а підвести голову, тому що близькою є Христова перемога. Ісус закликає до вірності та терпеливості. «Вірності, як у пророка Даниїла, який був вірним своєму Богові та поклонався Йому до кінця. Та терпеливості, тому що навіть волосок не впаде з нашої голови. Бо так обіцяв Господь», – наголосив Папа, заохотивши слухачів протягом тижня замислитися над цим «загальним відступництвом» та запитати себе: «Чи я поклоняюся Ісусові Христові Господеві? Чи так, пів-на-пів, граючись з князем цього світу?»

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va