Папа Франциск запевнив духовну близькість Вселенської Церкви до України
  • Чтв, 26/06/2014 - 16:54

Мир є надійним лише тоді, коли вирощується багатьма руками. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у четвер, 26 червня 2014 р., учасників 87-ї Асамблеї Ради організацій, які допомагають Східним Католицьким Церквам (R.O.A.C.O.). Як ми повідомляли, від 23 до 26 червня у Ватикані відбувалися засідання цієї Ради, на порядку денному якої, серед іншого, була підтримка УГКЦ, тому в них брали участь також Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, та архиєпископ Томас Е. Ґалліксон, Апостольський Нунцій в Україні.

Насамперед, Святіший Отець зауважив, що ця зустріч з Конгрегацією для Східних Церков та R.O.A.C.O. дає йому знову, місяць після паломництва до Святої Землі, нагоду «ще раз обійняти всі Церкви Сходу». «Разом, – сказав він, – складаємо подяку Богові й молімося за те, щоб ця Апостольська подорож, як добрий засів, принесла щедрі плоди. До їх проростання і зростання причиниться Господь, якщо ми ввіряємо себе Йому на молитві та, незважаючи на перешкоди, витривало ходимо стежками Євангелія».

Одним з плодів цього візиту було спільне призивання миру Святій Землі, що відбулося у Ватикані за участю палестинського та ізраїльського лідерів. У цьому контексті Папа зауважив: «Оливкове дерево, яке я посадив у Ватиканських садах разом з Константинопольським патріархом та Президентами Ізраїлю і Палестини, пригадує про той мир, який є надійним лише тоді, коли вирощується багатьма руками. Однак, той, хто береться за його вирощування, не повинен забувати, що його зростання залежить від справжнього Агронома, яким є Бог. Зрештою, справжній мир не може дати світ, його нам дарує Ісус Христос. Тому, не зважаючи на важкі рани, яких він зазнає також і сьогодні, він завжди може воскреснути». Святіший Отець подякував доброчинцям за те, що вони сприяють цьому ділами милосердя, адже «єдністю і милосердям Христові учні творять мир у кожному народі та спільноті, долаючи існуючі дискримінації».

За словами Наступника святого Петра, «першими покликаними» вирощувати мир є християни Сходу. Він побажав, щоб вони «сподіваючись іноді проти будь-якої надії, залишаючись там, де вони народилися і де від самого початку прозвучала Добра Новина Божого Сина, що став людиною», змогли досвідчити, що блаженними є «миротворці, бо вони синами Божими назвуться». Святіший Отець також побажав, щоб християнам Сходу не забракло підтримки Вселенської Церкви, щоб вони змогли «зберегти впевненість у тому, що полум’я П’ятидесятниці, сила Любові, може спинити вогонь зброї, ненависті й помсти».

«Зокрема, братам і сестрам Сирії та Іраку, їхнім єпископам і священикам, висловлюю разом з вами близькість всієї Католицької Церкви, – вів далі Папа. – Поширюю її на Святу Землю і Близький Схід, як також на улюблену Україну, в цьому дуже важкому періоді, який вона переживає, і на Румунію, які також були присвячені ваші праці. Закликаю вас не припиняти великодушні зусилля, підтримуючи їх».