Папа Франциск записав відеозвернення до відкриття Чемпіонату світу з футболу
  • Чтв, 12/06/2014 - 15:39

Папа Франциск направив послання з нагоди Чемпіонату світу з футболу, який стартує сьогодні в Бразилії. У своєму відеозверненні, переданому каналом бразильського телебачення «Rete Globo», Святіший Отець бажає, щоб «цей Кубок світу пройшов в дусі миру і спокою, незмінної  взаємоповаги, солідарності та братерства між людьми, що визнають себе членами єдиної родини».

Папа сподівається, що чемпіонат світу, «будучи святом спорту, зможе перетворитися на фестиваль солідарності між народами». «Спорт - це інструмент передачі цінностей, що сприяють благу людської особи і допомагають будувати більш мирне і братнє суспільство. Подумаємо про чесність, завзятість, дружбу, підтримку і солідарність».

Далі Папа Франциск звертає увагу на три уроки спорту - три істотних типи відносин в справі творення миру: «тренування», «фейр-плей» і повагу до супротивників.

Для перемоги потрібно тренуватися, і в цій спортивній практиці «можна побачити метафору нашого життя. У житті необхідно боротися, «тренуватися», докладати зусилля, щоб досягти важливих результатів. Тому спортивний дух нагадує нам про жертви, які необхідні для зростання в чеснотах, що будують людський характер. І якщо для «облагородження» людини потрібні інтенсивні й безперервні тренування, - зазначає Папа Франциск, - то набагато більше зусиль потрібно, щоб досягти зустрічі та миру між людьми і «облагородженими» народами».

Далі Святіший Отець звертає увагу на важливість «фейр-плей» («чесної, гідної, етичної гри»), тому що «футбол може і повинен бути школою культури зустрічі, що приводить до гармонії та миру між народами».

«Щоб виграти, - підкреслив Папа Франциск, - необхідно подолати індивідуалізм, егоїзм, всі форми расизму, нетерпимості та зловживань людською особистістю. «Індивідуаліст» у футболі - це перешкода для успіху команди; але якщо ми «індивідуалісти» в житті і не звертаємо уваги на людей навколо нас, то тінь кидається вже на все суспільство».

На закінчення відеозвернення Папа зазначає, що «секрет перемоги, - як на полі, так і в житті, - полягає в умінні поважати свого напарника, а також суперника. Ніхто не виграє поодинці - ні на полі, ні в житті! Нехай же ніхто не замикається в собі і не відчуває себе виключеним! І хоча у фіналі цього чемпіонату світу тільки одна збірна підніме кубок переможця, - вивчаючи уроки спорту і зміцнюючи зв'язки, що  об'єднують нас, переможцями будемо всі ми».