Папа Франциск засудив страту і довічне ув’язнення, нелюдські умови в місцях позбавлення волі і корупцію
  • Суб, 25/10/2014 - 00:54

Християни і всі люди доброї волі «покликані сьогодні боротися не тільки за скасування смертної кари», причому в усіх її формах, а й за поліпшення умов утримання ув’язнених. Про це Папа Франциск заявив на аудієнції у Ватикані групі юристів з Міжнародної асоціації кримінального права. Папа виступив також і проти феномена торгівлі людьми та корупції. Святіший Отець сказав також, що будь-яке кримінальне покарання повинно здійснюватися поступово і надихатися повагою до гідності людини.

Довічне ув’язнення є «прихованою формою смертної кари», заявив Папа, який викреслив цю форму покарання з Ватиканського кримінального кодексу. Папа Франциск говорив із звичайною для нього прямотою, не шкодуючи слів критики на адресу ЗМІ та політичних сил, які часто підбурюють «до насильства і до публічної і приватної помсти», постійно вишукуючи козла відпущення.

Говорячи про смертну кару, Папа нагадав, що Іван Павло II засуджував її, як засуджується вона і в Катехизмі Католицької Церкви. Папа Франциск також закликає до скасування смертної кари і зриває маску з так званих позасудових екзекуцій. Папа називає їх «навмисним убивством», яке вчиняється державними службовцями під прикриттям держави.

«Усі християни і люди доброї волі покликані сьогодні боротися не тільки за скасування смертної кари, будь вона законною чи незаконною, і з усіма її формами, а й за поліпшення умов утримання ув’язнених, за повагу гідності людей, котрих позбавили свободи».

Папа Франциск стверджує, що як злочинність зневажає гідність людини, так нею нерідко нехтує і система покарань. «В останні десятиліття, – констатував Св. Отець, – поширилося переконання, ніби за допомогою публічного покарання можна вирішити найрізноманітніші соціальні проблеми, немов для різних хвороб можна прописати одні ліки». Це призвело до того, що система покарань вийшла за свої санкціоновані рамки, захопивши «свободу і права людини», але не приводячи до якого-небудь дієвого результату:

«Є ризик втратити навіть пропорційність покарань, яка історично відображає шкалу цінностей, що захищаються державою. Ослабла концепція кримінального права як «останнього доводу», як останньої санкції, обмеженої найважчими діяннями проти особистих і колективних інтересів, що вимагають найбільшого захисту. Знизився і тон дебатів про заміну в’язниці на альтернативні кримінальні покарання».

Папа Франциск заявив, що превентивне тюремне ув’язнення – це незаконне зловживання, замасковане «нальотом законності». Така форма покарання сприяє звинуваченням без суду і слідства. В деяких країнах превентивне позбавлення волі становить половину від загальної кількості тюремних покарань.

Папа викриває «нелюдські» умови, в яких перебувають ув’язнені, часто з причини недоліків пенітенціарної системи, через брак інфраструктур і планування, але нерідко й через безжальне ставлення до людей, позбавлених волі.

Говорячи про в’язниці особливого режиму, Папа підкреслив, що вони є причиною жорстоких «фізичних і психічних страждань», що збільшує ризик самогубств. Папа засудив тортури, до яких вдаються навіть в дитячих колоніях, в психіатричних лікарнях і в місцях арешту.

Згадуючи про феномен торгівлі людьми, Папа зазначив причетність до нього навіть тих, хто «поставлений на захист людей і повинен гарантувати їх свободу, але стає співучасником торгівлі людьми. В таких випадках держава несе відповідальність перед своїми громадянами і перед міжнародним співтовариством”.

Порушуючи тему корупції, Святіший Отець підкреслив, що це «зло більше від гріху», і воно повинне не стільки прощатися, скільки «зцілюватися». Кримінальне покарання за корупцію стосується, як правило, тільки «дрібних рибок», додав Папа Франциск, а «великі винуватці» цього соціального зла залишаються безкарними, наприклад, ті, хто займаються великими розкраданнями державної власності або зловживають службовим становищем, «ставлячи перешкоди нормальному ходу судового розгляду, щоб забезпечити безкарність собі або іншим особам».

Джерело: http://popefrancis.org.ua