Папа Франциск завершив відвідини Куби
  • Срд, 23/09/2015 - 00:04

В останній день перебування на Кубі Папа Франциск повернувся до санктуарію Пресвятої Богородиці Милосердя дель-Кобре, щоб відслужити останнє Євхаристійне богослуження на кубинській землі. Тисячі вірних змогли слідкувати за богослуженням за допомогою гігантського телеекрану, розміщеного на розлогій площі перед базилікою.

«Родина – це школа гуманності, – наголосив у проповіді Папа, – навіть якщо й не існує досконалих батьків і дітей». «На весіллі, – сказав він, – завжди зустрічаються минуле, яке успадковується, з майбутнім, яке чекає».

Після закінчення Святої Меси з подячним словом виступив Діонісіо Ґарсія Ібаньєс, архиєпископ Сантьяґо-де-Куба, прохаючи Святішого Отця урочисто відкрити Ювілейний рік 100-річчя проголошення Пресвятої Богородиці Милосердя дель-Кобре небесною Покровителькою Куби. Ювілейний рік закінчиться 24 вересня 2016 року.

Вселенський Архиєрей побажав усім кубинцям щасливого Ювілейного року, бажаючи, щоб Пречиста Діва Марія їх благословила і дала кожному те, чого він найбільше бажає і потребує. Як завжди, Святіший Отець просив не забувати його в молитвах.

Останньою подією на Кубі була зустріч із сім’ями, що  відбулась у катедральному соборі  Внебовзяття Пресвятої Богородиці в місті Сантьяґо-де-Куба. На неї прибули родини з усього острова.

Опісля в міжнародному аеропорту відбулась церемонія прощання і приблизно о 12:30 місцевого часу Вселенський Архиєрей відлетів до США. Після трьох з половиною годин перельоту Папа Франциск прибуде до Вашингтону, де його зустріне президент Барак Обама з дружиною та доньками.

Святіший Отець перебуватиме в Апостольській Нунціатурі, а у середу вранці на подвір’ї перед Білим Домом  відбудеться офіційна церемонія привітання.