Папа Франциск: Завжди шукаймо нових шляхів, щоб наблизитися до Бога
  • Втр, 10/12/2013 - 09:53

Слід покласти край поділам та неприязні у Святій Землі та на Близькому Сході. Це – заклик Папи Франциска, який прозвучав під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 9 грудня 2013 року. Разом з Єпископом Риму співслужив Блаженніший Ібрагім Ісаак Сідрак, Патріарх Олександрійський, Глава і Отець Коптської Католицької Церкви, що в Єгипті, який прибув до Апостольської Столиці, щоб засвідчити церковне сопричастя з Церквою Риму. Святіший Отець ще раз висловив запевнення у своїй духовній близькості з християнами у Єгипті, які переживають період тривог та насильства, а також знову звернувся із закликом забезпечити релігійну свободу на Близькому Сході.

Під час проповіді, цитуючи слова пророка Ісаї, що говорять про пробудження серця в очікуванні Господа, які прозвучали у першому читанні, Папа скерував цей заклик до коптських християн. «Підбадьорення, звернене до “розгублених серцем”, сьогодні здається нам зверненим до тих, які у вашій улюбленій єгипетській землі зазнають непевності та насильства, часто з приводу християнської віри. “Будьте мужні, не бійтесь!” – це потішаючі слова, які знаходять підтвердження у братерській солідарності. Дякую Богові за цю зустріч, – зазначив Святіший Отець, – яка діє мені змогу скріпити вашу і нашу надію, тому що це спільна надія наших Церков».

Коментуючи євангельський уривок, що розповідає про зцілення паралітика, Папа зазначив, що мова йде про «Христа, Який перемагає параліч людства». За його словами, «параліч сумління є заразливим», і є здатним «поширитися на суспільні структури та громади, блокуючи розвиток цілих народів». Але будь-яку ситуацію може змінити могутній Христовий заклик: «Встань і ходи!».

«Молімося з довір’ям за те, щоб мир у Святій Землі та на всьому Близькому Сході міг завжди підводитися із надто частих, а іноді й трагічних, ситуацій. Натомість, нехай назавжди зупиняться ворожість та поділи», – закликав Святіший Отець, побажавши також невідкладного відновлення мирних порозумінь та дійсного гарантування всім релігійної свободи.

Наступник святого Петра також пригадав, що також Ісус, разом зі Своєю Пресвятою Родиною, досвідчив, що означає втеча, і тоді Його гостинно прийняла єгипетська земля. «Тож прямуймо вперед, завжди шукаючи Господа, шукаючи нових шляхів, нових стежок, щоб наблизитися до Бога. І якщо буде потрібно зробити отвір у покрівлі, щоб наблизитися до Господа, нехай наша винахідлива уява допоможе здійснити нам навіть це – шукати та знаходити шляхи до зустрічі, дороги братерства, шляхи миру», – побажав Папа Франциск.

Глава Коптської Католицької Церкви висловив свою радість з нагоди можливості співслужити з Папою, та зазначив, що в цьому делікатному історичному періоді Церква Єгипту потребує батьківської підтримки Наступника святого Петра. «Нехай же світло святого Різдва, – побажав патріарх, – стане зорею, яка вкаже на шлях любові, єдності, примирення і миру – тих дарів, яких дуже потребує моя земля. Прохаючи Вашого благословення, Святіший Отче, чекаємо вас у Єгипті», – додав він.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va