Папа Франциск знову закликає захистити цивільне населення в Сирії
  • Нед, 09/02/2020 - 14:48

«Із північно-західної Сирії й далі надходять болючі повідомлення, зокрема, щодо становища багатьох жінок і дітей, становища людей, змушених втікати задля воєнної ескалації», – сказав Папа Франциск, промовляючи до паломників і туристів, які в неділю, 9 лютого 2020 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані.

У цьому контексті Святіший Отець знову звернувся із закликом «до міжнародної спільноти та всіх залучених дійових осіб» застосовувати «дипломатичні засоби, діалог і переговори, в пошані до міжнародного гуманітарного права, для захисту життя та долі цивільного населення». Опісля Єпископ Риму запросив присутніх проказати разом з ним окрему молитву.

Постійна близькість Папи та Церкви

Від самого початку свого понтифікату Папа Франциск підносить голос щодо ситуації в Сирії, стаючи виразником страждання сирійського народу, закликаючи міжнародну спільноту зробити все можливе для того, щоб змовкла зброя. З його боку не бракувало також ініціатив гуманітарного характеру й конкретної допомоги населенню й численним біженцям.

Вже в перший рік свого понтифікату Святіший Отець призначив на 7 вересня 2013 року День посту й молитви в наміренні миру в Сирії та на Близькому Сході, очоливши тієї суботи молитовне чування на площі Святого Петра у Ватикані й закликавши інші місцеві Церкви провести схожі заходи.

Понад десять закликів на молитві «Ангел Господній» та «Царице Неба». Сирія також постійно згадується в посланнях «Urbi et Orbi», які Папа виголошує на Різдво та Пасху. Відповідні заклики звучать також під час загальних аудієнцій в середи, коли ситуація кровопролиття загострюється. Глава Католицької Церкви не забуває ставати речником страждаючого люду й у своїх зверненнях та зустрічах із сильними світу цього, відомо також про два листи, у 2016 та 2019 роках, передані Президентові Сирії Асаду.