Папа Франциск зустрінеться з Президентом США
  • Втр, 25/03/2014 - 15:39

Розмова президента США Барака Обами з Папою Франциском під час запланованої на 27 березня аудієнції у Ватикані може бути чимось більшим, аніж просто виразом ввічливості та можливістю зробити пам'ятні знимки, – кажуть радники у справах релігії з Білого Дому.

На їхню думку, під час зустрічі, у якій також візьмуть участь високопосадовці адміністрації США, можуть бути розглянуті деякі конкретні теми, як питання про посилення заходів для ізраїльсько-палестинського миру і боротьби з крайньою вбогістю.

Під час аудієнції президента США супроводжуватиме його дружина Мішель Обама, радник з національної безпеки Сьюзан Е. Райс, і, можливо, держсекретар Джон Ф. Керрі.

На думку експертів, хоча зустріч з «найпопулярнішим на планеті пастирем» є дуже привабливою, вона також має певний ризик для президента. Папа, як вважає оглядач газети «Washington Post», може торкнутися питань війни і злиднів, а розв’язання цих проблем, як його бачить Святіший Отець, значно відрізняється від тих, які пропонує Білий Дім.

Репортерка Мішель Бурштейн цитує свого анонімного інформатора з кіл Демократичної партії, який вважає, що Папа в питаннях бідності буде невигідним співрозмовником, бо його конкретні питання змусять Обаму сказати більше, ніж просто поверхневу відповідь.

Радник у справах релігії в Білому домі розповів, що серед тем, які обговорять під час аудієнції в четвер, будуть питання участі США в мирних переговорах поміж Палестиною та Ізраїлем, відвідин Папою Римським Святої Землі, торгового ембарго США щодо Куби, Сирії та становище релігійних меншин у світі.

Водночас зазначають, що Папа навряд чи відразу перейде до порушення права свободи віросповідання в Сполучених Штатах через Закон Уряду про страхування. У світлі цього закону католики та інші християни повинні платити з власних заробітків за те, що суперечить їхній вірі та системі цінностей, – аборт, контрацепцію або стерилізацію інших осіб.

Серед інших можливих тем експерти згадують становище іммігрантів. Вони зазначають, що більшість католиків США до 35 років походять з Латинської Америки і важливість цієї групи постійно зростає. Однак більшість з мільйонів іспаномовних католиків позбавлені громадянства США.

Очікують, що президент США під час аудієнції запросить Папу відвідати Сполучені Штати. Раніше з офіційним запрошенням до Святішого Отця звернувся глава Представників Палати, якби Папа погодився, то він виступив би перед обома палатами Конгресу під час його поїздки до США наступного року, у зв'язку із запланованою на 22–27 вересня 2015 у Філадельфії Всесвітньою зустріччю сімей.

За матеріалами: http://info.wiara.pl