Папа Франциск зустрівся із Патріархом та Синодом Мелхітської ГКЦ
  • Пон, 12/02/2018 - 16:54

Ми дуже потребуємо пастирів, які підходять до життя з широтою Божого серця, не вдовольняючись лише підтримкою існуючого, але завжди ставлять перед собою високі цілі. На таку, серед інших, характеристику єпископів, Папа Франциск вказав, приймаючи у понеділок, 12 лютого 2018 р., членів Синоду Греко-Мелхітської Католицької Церкви, які прибули до Апостольської Столиці для прилюдного виявлення сопричастя з Єпископом Риму після обрання нового патріарха.

Вітаючи патріарха Юссефа Абсі, обраного наприкінці червня минулого року, Святіший Отець запевнив у своїй постійній молитовній близькості, зазначаючи, що цю молитву неможливо відокремити від молитви за «любу Сирію та ввесь Близький Схід», в якому очолювана ним Церква «глибоко вкорінена та здійснює цінне служіння для добра Божого люду».

«В цей важкий історичний період чимало християнських спільнот на Близькому Сході покликані жити своєю вірою в Господа Ісуса серед багатьох випробувань. Щиро бажаю, аби своїм життєвим свідченням греко-мелхітські єпископи та священики зуміли заохотити вірних залишатися на землях, де Боже провидіння хотіло, щоб вони народилися», – сказав Папа, цитуючи свого листа, яким він надав сопричастя новообраному Главі та Отцеві Мелхітської ГКЦ і в якому писав, що «перед обличчям страждаючого Божого люду, пастирі покликані виявляти спільність, єдність, близькість, солідарність, прозорість та свідчення».

Святіший Отець також нагадав про те, що на 23 число цього місяця він призначив день молитви і посту в наміренні миру. «При цій нагоді, – сказав він, – з мого боку не забракне особливої згадки про Сирію, уражену останніми роками невимовними стражданнями».

Далі Папа звернув увагу на те, що ця проща ієрархів до гробу святого Петра відбувається на завершення Синоду, який на початку місяця проходив у Лівані. Він зазначив, що мова йде «про фундаментальний момент», під час якого патріарх та єпископи «покликані приймати важливі рішення для добра вірних, також і через обрання нових єпископів, пастирів, що будуть свідками Воскреслого».

У цьому контексті Святіший Отець поділився думками про те, якими повинні бути єпископи. Насамперед, вони повинні, подібно до того, як Ісус Своїх учнів, «підбадьорювати серця вірних», виявляючи близькість та сходячи до їхніх потреб, але, одночасно, «супроводжувати їх до висот», допомагаючи шукати «вишні», Христові речі, а не земні.

«Ми дуже потребуємо пастирів, які підходитимуть до життя з широтою Божого серця, не шукаючи зручностей в земних задоволеннях, не вдовольняючись лише підтримкою того, що вже є, але завжди ставлячи вищі цілі; пастирів, що є носіями Вишнього, вільними від спокуси триматися “на низькій висоті”, визволеними від звужених мірок літеплого та життя та звичок; убогих пастирів, не прив’язаних до грошей та розкоші, що перебувають серед убогого люду, який страждає; послідовних благовісників пасхальної надії, що постійно прямують вперед разом зі своїми братами й сестрами», – сказав Наступник святого Петра, пояснюючи, що хотів поділитися цими думками, «радо» надаючи Папську згоду на призначення нових єпископів, обраних під час Синоду.

______________
Нагадаємо, що після того, як Папа Франциск прийняв зречення, подане тодішнім Главою Мелхітської Греко-Католицької Церкви Блаженнішим Григорієм ІІІ Лахамом, у Бейруті, столиці Лівану, відбувся виборчий Синод Єпископів цієї Церкви, який 21 червня обрав новим Антіохійським патріархом високопреосвященного Джозефа Абсі, куріального архиєпископа патріаршої курії в Дамаску, що взяв ім’я Юссеф Абсі. Наступного дня у Ватикані було повідомлено про те, що Папа Франциск надав йому «Ecclesiastica Communio» (церковне сопричастя).

Мелхітська Греко-Католицька Церква, що нараховує понад півтора мільйони вірних, об’єднує католиків візантійського обряду, що проживають на теренах давніх Антіохійського, Єрусалимського та Олександрійського Патріархатів, а також у діаспорі. Осідок її Глави розташований в столиці Сирії місті Дамаску, а його офіційний титул звучить Патріарх Антіохії та всього Сходу, Олександрії та Єрусалиму.