Папа Франциск зустрівся з членами папської Біблійної комісії
  • Птн, 08/04/2016 - 15:39

Святіший Отець прийняв на аудієнції у Ватикані членів Папської Біблійного комісії.

Отець проф. Генрік Вітчик, єдиний польський член цього комітету, користуючись нагодою, представив Папі Франциску ідею. організованого в Польщі Тижня Біблії, який в цьому році буде проходити вже в восьмий раз.

"Це була дуже щира, пряма зустріч. Кожен з нас може мати пряму розмову зі Святішим Отцем, щоби представити себе, скажімо, з якого костьолу і країни він походить. Я зміг також від імені Церкви в Польщі, від імені польської бібліїстики вітати Святішого Отця, просячи звичайно благословення в неділю і Бібілійний Тиждень", - сказав для Радіо Ватикану польський бібліїст.

Він зазначив, що в присутності 19 інших вчених з усіх частин світу розповів Папі Франциску "про цю чудову ініціативу, яку ми переживаємо в Церкві в Польщі вже у восьмий раз завдяки рішенню Єпископської конференції, яка було прийняте у 2008 році". У цьому році Біблійний Тиждень буде проходити під гаслом: "Коли вони почули добру оовину, почали хреститись в ім'я Господа Ісуса", посилаючись на таємницю хрещення -  в зв'язку з цьогорічним ювілеєм - 1050 річницею польського християнства. "Отже, необхідно поглибити цю тему з Нового Завіту", - пояснив отець  кореспонденту Радіо Ватикану.

Історична довідка:
Отець проф. Генрік Джозеф Вітчик, який народився 29 жовтня 1955, є капеланом дієцезії Кельце. Він захистив докторську дисертацію в області теології у Папській академії теології в Кракові, бакалавра біблійних наук в "Biblicum" в Римі, і є доцентом Люблінського католицького університету. Як вчений Біблії в основному займається вивченням псалмів, біблійним богослов'ям і традицією Йоана. Він є професором в Католицькому університеті Любліна, редактором щоквартального видання "Сучасний Амвон", гловує Працею Біблійною їм. Папи Йоана Павла II і Асоціацією польських бібліїстів.

Папська комісія бібліїстики постала з Апостольського Послання Льва XIII в "Vigilantiae studiique" від 30 жовтня 1902 року, з тим як розвивати дослідження за Писанням, і стежити за їх дотриманням католицького вчення. Через два роки по тому св. Пій X надав Комісії право привласнювати наукові ступені в бібліїстиці, які в роках 1924 і1931 Пій XI прирівняв до дипломів папських університетів. Сучасну форму й назву дав  Комісії Павло VI - з власної ініціативи документом "Sedula Cura" від 27 червня 1971 року, включивши в його структуру Конгрегацію доктрини віри, префект якої - одночасно голова Комісії. В даний час це кардинал Герхард Людвіг Мюллер.

О. проф. H. Вітчик призначений Святішим Отцем членом Комісії вже вдруге - ще на п'ять років (з 2014 року). На додаток до 20-ти чоловік група з трьох жінок: одна черниця (Нурія Калдух Бенагес, MN з Іспанії) і два миряни (Проф. Мері Е. Хілі з США і професор Бруна Костакурта Італії) і духовенства - з 18 країн.