Папа Франциск зустрівся з Главою Коптської Православної Церкви Тевадросом ІІ
  • Птн, 10/05/2013 - 21:41

Візит до Риму Глави Коптської Православної Церкви Єгипту, Його Святості Тевадроса (Теодора) ІІ, Папи Олександрії та Патріарха столиці святого Марка, що розпочався у четвер 9 травня 2013, є першою його подорожжю поза межі Єгипту після вибору 4 листопада 2012 року, а 10 травня припадає сорокова річниця між історичною зустріччю його попередника Папи Шегуди ІІІ та Святішого Отця Павла VІ. Богословський діалог, який був тоді започаткований, завершився 1988 року договором і спільною христологічною декларацією, яка припинила сторіччя непорозумінь та недовір’я. Католицька Церква та Коптська Православна Церква Єгипту визнали спільну віру в «Господа нашого, Бога і Спасителя Ісуса Христа, Воплочене Слово, досконалого щодо Свого Божества і досконалого щодо Своєї Людської Природи».

 

У четвер, незабаром після приїзду до Риму, Тевадроса ІІ і супроводжуючих його осіб в резиденції «Святої Марти» у Ватикані, де вони перебувають, привітав Святіший Отець Франциск, адже, як відомо, там проживає також і сам Папа. Потім Його Святість Тевадроса ІІ відвідав ватиканську базиліку святого Петра та некрополь.

 

Офіційна зустріч Глави Коптської Православної Церкви Єгипту та Вселенського Архиєрея Франциска відбулась у Ватикані у п’ятницю 10 травня, після чого у ватиканській каплиці Мати Відкупителя була проведена спільна молитва.

 

Звертаючись до Його Святості Тевадроса ІІ, Папа Франциск згадав історичні обійми миру й братерства між Павлом VІ та Шегудою ІІІ та наголосив, що їхня спільна декларація стала визначною віхою екуменічного шляху, підготувавши основи для ширшого діалогу між католицькою Церквою та Східними Православними Церквами, що триває досі.

 

Папа Франциск підкреслив, що сьогоднішня зустріч зміцнює зв’язки дружби й братерства, які вже з’єднують Петрову столицю із столицею святого Марка, та можна з радістю ствердити те, що урочисто декларували їхні попередники, признаючи єдине Хрищення, особливим виразом чого є спільна молитва, в якій висловлюється прагнення приходу дня, в якому сповниться бажання Господнє, щоб причащатись з однієї чаші.

 

Папа Франциск додав, що всі ми усвідомлюємо, що цей шлях ще буде довгим, але не слід забувати того, що вже зроблено досі. Він окремо згадав зустріч між блаженним Папою Іваном Павлом ІІ та Шегудою ІІІ, що відбулась 2000 року в Каїрі. «Я впевнений, – сказав Святіший Отець, – що під проводом Святого Духа наша витривала молитва, наш діалог та прагнення день за днем будувати спільність взаємної любові, дозволять зробити нові та важливі кроки до повної єдності».

 

Вселенський Архиєрей висловив признання за увагу та братерську любов, яку Тевадрос ІІ, уже від перших днів свого вибору, виявив до Коптської Католицької Церкви.

Згадуючи страждання багатьох християн, Папа Франциск підкреслив, що існує також і екуменізм страждання, адже, так, як кров мучеників є силою і насінням для Церкви, так і взаємоподіл щоденних терпінь може стати дійовим знаряддям єдності. У спільному стражданні вони, з Божою допомогою, можуть дати плід прощення та примирення.

 

Святіший Отець закінчив своє вітальне слово, закликаючи покров святих апостолів Петра і Марка, щоб вони, які у дійовий спосіб співпрацювали в поширенні Євангелія, вставились за Католицьку та Коптську Православну Церкви і супроводжували їхній духовний шлях.

У свою чергу Глава Коптської Православної Церкви Єгипту, Його Святість Тевадроса ІІ, висловив побажання, щоб ця зустріч була першою з довгого шерегу майбутніх зустрічей обидвох Церков, запропонувавши, щоб кожного року 10 травня відзначати празник «братерської любові» між Католицькою та Коптською Православними Церквами.

 

Тевадрос ІІ підкреслив, що і Католицька, і Коптська Православна Церкви трудяться на Близькому Сході і на Заході, сприяючи мирові в усьому світі, підтримуючи екуменічний діалог, скерований у напрямку бажаної єдності. Він запросив Папу Франциска відвідати Єгипет.

 

Після зустрічі Папа Франциск та Тевадрос ІІ спільно проказали «Отче наш» і молитву за мир в каплиці Мати Церкви.

 

А перед аудієнцією у Святішого Отця Тевадрос ІІ із супроводом відвідав Папську Раду сприяння єдності християн.

 

Глава Коптської Православної Церкви перебуватиме в Римі до 13 травня. В його програму входять відвідини інших римських дикастерій, серед яких Східної Конгрегації, зустріч з коптською громадою Риму, відвідини гробу святого Павла, богослуження для коптської громади'

 

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану