Папа Франциск зустрівся з Патріархами і Верховними Архиєпископами
  • Пон, 09/10/2017 - 16:51

«Я радий зустрітися сьогодні з вами, Главами і Отцями Східних Католицьких Церков, щоб розділити радощі та болі ввірених вашій душпастирській опіці вірних», – сказав Папа Франциск, вітаючи у понеділок, 9 жовтня 2017 р., Патріархів та Верховних Архиєпископів, між якими був також Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. У зустрічі взяли участь також Державний Секретар Святого Престолу та провід Конгрегації Східних Церков.

«Турбота про всі Церкви проявляється також і через ієрархічне сопричастя з Єпископом Риму, Наступником святого Петра. Саме бути Єпископом Риму є основою Петрового служіння, що є служінням проводу любові та в любові», – зазначив Папа Франциск, додаючи:

«Я переконаний, що потрібно додати імпульсу та належно оцінити у Церкві зв’язок, що поєднує колегіальність та Петрову першість, щоби здійснювати “диякональну першість” як Servus servorum Dei (Слуга слуг Божих)».

Святіший Отець пригадав, що серед завдань Наступника святого Петра є дбати про добрих єпископів у місцевих Церквах в усьому світі. «Тож прошу Вас і Ваші Синоди співпрацювати в цьому настільки важливому служінні, аби визначати мужів, придатних до цього служіння», – сказав Папа, запросивши учасників зустрічі до спілкування: «Тепер передаю слово Вам і намагатимуся відповісти на ваші запитання».

Пригадаємо, що Глави Східних Католицьких Церков прибули до Риму, аби взяти участь у пленарній зустрічі Конгрегації Східних Церков, що збігається із відзначенням сторіччя цього ватиканського відомства.