Папа Франциск зустрівся з працівниками італійської державної телерадіокомпанії RAI
  • Нед, 19/01/2014 - 16:22

Етична якість комунікації є плодом уважної, не поверхової совісті, що завжди шанує інших людей. Про це Папа Франциск пригадав працівникам та керівникам італійської державної телерадіокомпанії RAI, зустрічаючись з ними у суботу, 18 січня 2014 р., в залі ім. Папа Павла VI у Ватикані. Зустріч була присвячено 90-річчю започаткування її радіомовлення та 60-річчю телевізійних передач. Були присутні також представники національних телерадіокомпаній з інших країн світу. Перед зустріччю зі Святішим Отцем кардинал Анджело Комастрі, Вікарій Папи для Держави-Міста Ватикану, відслужив для її учасників Святу Месу.

Святіший Отець зауважив, що для нього згадані річниці є нагодою призадуматися над взаєминами, які протягом десятиріч існують між Святим Престолом та RAI, а також над цінностями та вимогами праці у громадському секторі. «Ключовим словом, яке відразу хочу підкреслити, є співпраця, – сказав він. – Чи мова йде про радіомовлення, чи про телебачення, завдяки громадському служінні RAI італійський народ завжди мав можливість доступу до голосу, а згодом – і до зображень Папи та подій з життя Церкви в Італії. Ця співпраця здійснюється з двома ватиканськими структурами: Радіо Ватикану та Ватиканським Телевізійним Центром».

Це дає змогу слухачам та глядачам слідкувати «як за звичайними, так і надзвичайними подіями, серед яких Папа перерахував Другий Ватиканський Собор, обрання Наступників святого Петра, події Ювілейного року, різні богослуження, душпастирські візити Єпископа Риму в Італії. Крім того, важливе місце серед програм та продукції італійської державної телерадіокомпанії займають релігійні передачі та фільми.

«Отож, дякуємо Господеві за все це та й надалі підтримуємо дух співпраці. Але пам’ять про минуле, багате здобутками, кличе нас до оновленого почуття відповідальності за сьогодення та за завтрашній день», – вів далі Святіший Отець, наголошуючи на тому, що історія є коренем нових імпульсів, відповіді на нові виклики, щоб «майбутнє не застало нас позбавленими відповідальності за власну ідентичність».

«Усім вам, тут присутнім і тим, які з різних причин не могли взяти участі у цій нашій зустрічі, пригадую, що ваша професія, крім інформаційного, має також формаційний характер, вона є працею у громадському секторі, служінням спільному добру. Служінням істині, добру та прекрасному», – наголосив Папа, звертаючись до працівників телекомунікаційної сфери, додаючи, що представники всіх професій – журналістських, управлінських та технічних – повинні усвідомлювати свою приналежність «до підприємства, яке продукує культуру та виховання, яке надає інформацію та розваги, кожної хвилини досягаючи» великої аудиторії.

«Етична якість комунікації, – підкреслив у цьому контексті Папа Франциск, – є, по-суті, плодом уважної, не поверхової совісті, яка завжди шанує людей, як тих, що є об’єктом інформації, так і адресатів повідомлення. Кожен, на своєму місці та з особистою відповідальністю, покликаний чувати над тим, щоб підтримувати високий етичний рівень комунікації, уникаючи тих речей, які приносять багато зла: дезінформації, дифамації та наклепу».

Склавши учасникам зустрічі та їхнім родинам побажання з нагоди нового року, Святіший Отець побажав їм добре працювати, докладаючи до своєї праці також «довіру та надію, щоб змогти їх також передавати», адже у цьому існує велика потреба.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va