Папа Франциск зустрівся зі старокатоликами
  • Птн, 31/10/2014 - 10:21

Вранці 30 жовтня Папа Франциск зустрівся у Ватикані з єпископами Утрехтського союзу старокатолицьких церков. Ця зустріч, за словами Св. Отця, «надає сприятливий привід для роздумів про наш спільний екуменічний шлях».

Цього року, зазначив Папа, виповнюється п’ятдесят років з дня оприлюднення декрету другого Ватиканського собору Unitatis redintegratio, який “ознаменував нову епоху в екуменічних відносинах і в пошуку єдності учнів Христових”. Папа Франциск схвалив роботу Міжнародної комісії з діалогу між Католицькою Церквою та старокатоликами: цей орган «відіграє велику роль для зростаючого прагнення бути вірними Молитві Господній “Щоб усі було одно”».Завдяки Комісії стало можливе створення мостів взаємного розуміння і практичної співпраці, а також були виявлені відмінності між нашими Церквами в новому контексті наших днів.

«Якщо, з одного боку, ми радіємо щоразу, коли можна зробити черговий крок до зміцнення єдності віри і життя, то з іншого боку – засмучуємося через нові розбіжності, що з’явилися між нами протягом років». Папа підкреслив, що еклезіологічні і богословські проблеми сьогодні подолати ще складніше через «зростаючу дистанцію з питань служіння і етичного розпізнавання». Перед католиками і старокатоликами стоїть завдання продовжувати послідовний богословський діалог, «молитися разом і працювати разом» в дусі навернення до всього того, чого Христос бажає для Своєї Церкви.

Папа Франциск констатував, що «біля витоків поділу між католиками та старокатоликами знаходяться тяжкі гріхи і людські недоліки – з обох сторін», тому «сьогодні ми потребуємо зміцнення нашої волі до примирення і миру в дусі взаємного прощення і смиренного покаяння». Цитуючи Unitatis redintegratio, Папа нагадав, що шлях до єдності починається «з Преображення сердець і внутрішнього очищення». Це духовний шлях від зустрічі до дружби, від дружби до братства, від братства до єдності. «В дорозі переміни неминучі, – сказав Папа, – ми повинні бути завжди готові слухатися натхнень Духа і простувати за Ним, – Він веде нас до повноти істини».

У серці Європи, що знаходиться в «замішанні» з приводу своєї ідентичності і покликання, «є чимало сфер, в яких католики і старокатолики можуть співпрацювати, намагаючись відреагувати на глибоку духовну кризу, що вразила людей і суспільство». У Європі є «жага за Богом», «глибоке бажання знову відкрити сенс життя» і «невідкладна потреба в достовірному свідоцтві істини і цінності Євангелія». На цьому шляху «ми можемо підтримувати і заохочувати один одного, насамперед на рівні парафій і місцевих громад».

Знову посилаючись на Декрет про екуменізм, Папа Франциск підкреслив, що душею екуменізму є навернення серця і святість життя, поряд з приватними та публічними молитвами за єдність християн. Молячись один за одного і один з одним, ми можемо подолати відмінності вірністю Господеві і Його Євангелії.

«Наша надія, – сказав на закінчення промови Папа, – полягає в молитві самого Христа за Церкву. Ввійдемо  ще глибше в цю молитву, так щоб наші зусилля завжди були керовані і підтримувані божою благодаттю».

Джерело: http://popefrancis.org.ua