Папа Франциск: Звіщати Христа слід з усмішкою
  • Срд, 04/12/2013 - 11:19

Церква повинна завжди бути радісною, бо вона покликана передавати своїм дітям Господню радість, яка дарує справжній мир. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси у вівторок, 3 грудня 2013 р., в каплиці резиденції «Дім святої Марти».

Коментуючи біблійні читання, перше з яких – уривок з пророцтва Ісаї – розповідає про прагнення миру, притаманне кожному з нас, а Євангеліє відкриває Ісусове радісне серце, Святіший Отець присвятив свою проповідь саме радості і мирові.

«Ми завжди уявляємо собі Ісуса, як Він проповідував, як оздоровляв, як подорожував, ходив дорогами, уявляємо під час Тайної Вечері… Але ми не звикли думати про Ісуса, Який усміхається, про радісного Ісуса», – зауважив проповідник, наголошуючи, що Ісус, натомість, «був сповнений радості», запорукою якої була єдність з Небесним Отцем, а підтвердженням цього є слова з Євангелії: «Ісус був зрадів Святим Духом і промовив: Я прославляю тебе, Отче».

За словами Папи, ця радість і є «справжнім миром», тобто, не «статичним, тихим, спокійним миром». «Християнський мир, – наголосив він, – є миром радісним, бо радісним є наш Господь». Ісус бажає, щоб Його обручниця – Церква, «також була радісною». «Годі уявити собі Церкву без радості, а радістю Церкви є саме це: звіщати ім’я Ісуса. Казати: Він – Господь. Мій обручник – Господь. Він – Бог. Він нас спасає, Він іде поруч з нами», – вів далі проповідник, пригадавши слова Слуги Божого Павла VI, що «радістю Церкви є євангелізувати, іти вперед та говорити про свого Обручника. А також передавати цю радість дітям, яких вона народжує та виховує».

У цьому контексті Святіший Отець зауважив, що мир, про який говорить пророк Ісая, є «миром у постійному русі, миром радості, миром прослави». Він походить із «радості прослави Пресвятої Тройці та євангелізації», із прямування до народів, щоб розповісти їм, Ким є Ісус.

Ісус, як прозвучало в читанні з Євангелії, сказав: «Я прославляю тебе, Отче, Господи неба й землі, що ти втаїв це від мудрих та розумних і відкрив немовляткам». «Навіть у таких серйозних справах, як ця, – підсумував Папа, – Ісус є радісним, Церква є радісною. Вона повинна бути радісною. Також і у своєму вдівстві, тому що одним з аспектів Церкви є образ вдови, яка чекає на повернення обручника, Церква є радісною в надії».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va