Папа Франциск: Звіщення Ісуса – це не зовнішня прикраса, але щось, що повинно проникати до серця та змінювати нас
  • Втр, 28/05/2013 - 20:25

Іти за Ісусом не означає мати більше влади, тому що Його дорога – це хресна дорога. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у вівторок, 28 травня 2013 року. Святіший Отець коментував Євангельський уривок про те, як святий Петро запитував Ісуса про те, якою буде їхня винагорода за те, що учні все залишили та пішли за Ним.

 

Папа зауважив, що Христос відповів, що їх чекає «багато чудових речей», але також і переслідування, тому що Господня дорога – «це шлях приниження, дорога, яка завершується на хресті». І якщо «християнин не має труднощів у житті, якщо все йде добре», – додав він, – «то у цьому щось негаразд», можна припустити, що він «заприятелював з духом світу». Мовляв, «я йтиму за Ісусом, але тільки до певної міри», наслідувати Ісуса, як вияв культурної приналежності, використовуючи це, щоб мати більше влади, а не йти за Ісусом Його хресною дорогою.

 

За словами Святішого Отця, багато християн, «спокушуваних духом світу», вважають, що іти за Ісусом – це нагода зробити кар’єру, нагода здобути владу. Це схоже на поведінку святого Петра, який також запитував про кар’єру, на що Спаситель відповів: «Так, все тобі дам, але з переслідуваннями». Однак, зауважив далі Папа, це не означає, що християнин обирає зло, ні, християнин «іде за Ісусом з любові, а коли це так, то диявольська заздрість чинить різні перешкоди», тому що «дух світу не переносить свідчення».

 

«Згадайте про Матір Терезу, – зазначив проповідник, – що дух світу говорить про неї? “О, блаженна Тереза – чудова жінка, вона зробила багато добрих речей для інших...” Дух світу ніколи не скаже, що блаженна Тереза кожного дня багато годин проводила на адорації. Ніколи... Він зводить християнську діяльність до соціального служіння. Так, ніби християнське життя є лише зовнішньою фарбою, лакуванням. Ісусова баговість, – наголосив Папа, – не є лаком, Ісусова благовість проникає людську істоту до костей, до серця, вникає всередину та змінює нас. А дух світу не переносить цього, і тому зроджуються переслідування».

 

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану