Папа Франциск прийняв Главу Англіканської Співдружності
  • Суб, 15/06/2013 - 09:03

Шукання шляхів для відновлення єдності християн, захист людського життя та сім’ї, заснованої на подружжі, дбання про більшу соціальну справедливість та боротьба з бідністю, подолання конфліктів та їхніх наслідків, починаючи від сирійської кризи, – такі сфери співпраці між католицькою та англіканською Церквами виокремлено під час зустрічі Папи Франциска та Архиєпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі, Голови Англіканської Співдружності, що відбулася у п’ятницю, 14 червня 2013 р., у Ватикані. Після приватної зустрічі та обміну подарунками, в каплиці Мати Відкупителя було проведено спільну молитву, а візит архиєпископа Уелбі закінчився обідом зі Святішим Отцем в резиденції «Дім Святої Марти».

 

Папа Франциск, вітаючи шанованого гостя, привітав його словами Папи Павла VI, які він сказав 1966 року, під час історичного візиту до Ватикану тодішнього Архиєпископа Кентреберійскього Майкла Рамсея: «Ми раді вітати вас не як гостя чи чужинця, але як співгромадянина святих і Божої родини». Архиєпископ Джастін Уелбі, у свою чергу, зазначив, що почувається, як у дома. Обидва Глави Церков зустрілися вперше, адже початок їхнього служіння збігся, розпочавшись у березні цього року. «Розпочавши наші служіння з різницею у кілька днів, ми завжди матимемо особливі підстави підтримувати один одного молитвою», – зауважив у цьому контексті Святіший Отець.

 

За словами Папи, не зважаючи на довгу і складну історію взаємин між Церквою Англії та Римською Церквою, в якій не бракувало болючих моментів, в останніх десятиріччях триває шлях наближення та братерства, оскільки дуже важливим є «спільне сприяння християнським цінностям з огляду на суспільство, яке, здається, піддає сумнівам деякі основи співжиття, такі як священний вимір людського життя, міцність інституту сім’ї, заснованої на подружжі». «Серед наших завдань, як свідків Христової любові, – додав він, – є також надати слово воланню бідних, щоб вони не були залишені на поталу законам економіки, що, як здається, зважає на людину лише, як на споживача».

 

Святіший Отець зауважив, що коли християни гармонійно живуть та спільно працюють, то можуть принести мир у світ. У цьому контексті він згадав про важку ситуацію в Сирії, висловивши побажання, що вдасться, також і завдяки спільному зусиллю християн, «знайти мирну розв’язку сирійського конфлікту, яка гарантуватиме безпеку всьому населенню, включаючи й меншини, серед яких – стародавні місцеві християнські громади».

 

Про це у своєму слові також згадував архиєпископ Джастін Уелбі: «В той час, як ми спілкуємося, наші брати й сестри у Христі зазнають жахливого насильства, утисків, воєн, спричинених поганим управлінням чи несправедливими економічними системами. Якщо ми не будемо їхніми захисниками в ім’я Христа, то хто це зробить?» – наголосив він. Голова Англіканської Співдружності, звертаючи увагу також на існуючі розбіжності між англіканцями та католиками, пригадав слова Бенедикта XVI, який наголошував, що «ціль є настільки великою, що оправдовує труднощі шляху» до відновлення єдності.

 

Папа Франциск висловив вдячність за «щирі зусилля, які виявила Церква Англії для того, щоб зрозуміти причини», які привели його попередника Бенедикта XVI до створення канонічних структур, здатних відповісти на прохання тих англіканців, які бажали приєднатися до Католицької Церкви. «Я впевнений, – зазначив він, – що це дозволить католицькому світові краще пізнавати та цінити духовні, літургійні й душпастирські традиції, які становлять англіканську спадщину».

 

«Сьогоднішня зустріч, дорогий брате, – сказав Святіший Отець, звертаючись до Кентерберійсього Архиєпископа, – є нагодою пригадати нам усім, що шукання єдності між християнами не випливає з причин практичного порядку, але з волі Господа Ісуса Христа, Який вчинив нас Своїми братами та дітьми Єдиного Отця. Тому молитва, яку сьогодні підносимо спільно, має фундаментальну важливість».

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va