Папа Франциск: принцип світськості держави не повинен означати ворожості до релігії
  • Нед, 16/06/2013 - 12:38

Принцип світськості держави не повинен означати ворожості до релігії чи її виключення із суспільних дискусій. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у суботу, 15 червня 2013 р., французьких парламентарів, які входять до Групи сприяння дружбі між Францією та Святим Престолом.

 

Святіший Отець відзначив, що у Франції існують взаємини довіри між відповідальними за громадське життя та між Церквою, як на національному, так і на місцевому рівнях, тому ця зустріч є нагодою підкреслити це, виходячи за межі відмінних політичних уподобань, які представляє кожен депутат. «Принцип світськості, яким керуються взаємини між Французькою державою та різними релігійними визнаннями, не повинен означати ворожості до релігійної дійсності, не виключення релігій із суспільної сфери та дискусій, які панують у ній», – наголосив він.

 

Папа висловив радість з приводу того, що французьке суспільство наново відкриває вказівки Церкви, серед яких ті, які пропонують певне бачення людської особи та її гідності з огляду на спільне добро. «Таким чином Церква бажає зробити свій особливий вклад щодо глибоких питань, які вимагають повнішого бачення людської особи та її призначення. Цей вклад не стосується виключно антропологічної чи соціальної сфери, але також політичного, економічного та культурного середовища», – сказав він.

 

На завершення Святіший Отець поділився думками про те, що означає бути «народним обранцем». Насамперед, це робити вклад у покращення життя співгромадян, що є , без сумніву, технічним, юридичним завданням, яке полягає в тому, щоб висувати, приймати чи касувати закони, але не тільки це. «Необхідно також вливати в них особливе доповнення, дух, я б навіть сказав – душу, яка відображатиме не лише способи та ідеї теперішньої миті, але яка надаватиме їм незамінну якість, що підносить і облагороджує людину», – підкреслив Папа Франциск, закликавши парламентарів завжди шукати добра кожної людини та сприяти братерству в своїй країні.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va