Папа Франциск зустрівся з дописувачами часопису «Civiltà Cattolica»
  • Суб, 15/06/2013 - 09:37

Діалог, розпізнавання, приграниччя – три слова, довкола яких сформулював своє звернення Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 14 червня 2013 р., спільноту редакторів та дописувачів часопису «Civiltà Cattolica».

 

«Civiltà Cattolica», у перекладі з італійської «Католицька Цивілізація» – це журнал Товариства Ісусового, тобто Ордену Отців Єзуїтів, один із найстарших італійських журналів, що був заснований 1850 року в Неаполі. Він виходить двічі на місяць та розглядає богословські, філософські, моральні, суспільні та культурні теми, представляє церковне життя в Італії та у світі, заторкуючи найактуальніші питання суспільства та Церкви. В минулому журнал часто заторкував полемічні теми, захищаючи Церкву у критичні моменти її історії. Сучасне видання старається сприяти діалогові між вірою та культурою, прямувати з сучасним світом, просвічуючи історію світлом віри. Редакція складається виключно із Отців Єзуїтів, а директора призначає Головний Настоятель Товариства Ісусового.

 

«Вашим завданням, – сказав Папа Франциск, – не є споруджувати мури, але мости, започатковувати діалог з усіма людьми, також і тими, які не розділяють християнську віру, але шанують високі гуманні цінності, і навіть з тими, хто протиставляється Церкві чи різними способами її переслідує». «Вести діалог», за його словами, означає «бути переконаними, що інший має щось доброго до сказання», але слід вважати, «щоб не впасти у релятивізм».

 

Звертаючи увагу на важливість розпізнавання, Святіший Отець наголосив, що «великі духовні запити сьогодні живі, як ніколи раніше», а тому існує «необхідність, щоб хтось їх зрозумів та пояснив». Цитуючи святого Ігнатія, засновника Товариства Ісусового, Папа Франциск заохотив співбратів «смиренним та відкритим розумом шукати та знаходити Бога в усіх речах», адже «скарбом єзуїтів є, власне, духовне розпізнавання, яке намагається розгледіти присутність Божого Духа в людській та культурній дійсності». «Усе це, – додав він, – вимагає тримати відкритими серце та розум, уникаючи духовної недуги самодостатності». Необхідно, щоб «погляд, добре зосереджений на Христі, був пророчим та спрямованим у майбутнє», і тоді вдасться завжди залишатися «молодими і відважними у відчитуванні подій».

 

Далі Папа підкреслив, що «розрив між культурою та Євангелієм є, без сумніву, трагедією», а тому одним із завдань часопису є «зцілювати» цю рану. А це означає бути присутніми «у найважчих та найгостріших сферах, на перехрестях ідеологій та в соціальних окопах». «У сьогоднішньому світі, який зазнає швидких змін та занепокоєний питаннями, що мають великий вплив на життя віри, невідкладною є смілива праця над тим, щоб виховувати до переконаної та зрілої віри, здатної надавати сенс життю та пропонувати переконливі відповіді тим, хто шукає Бога», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що це означає «підтримувати діяльність Церкви в усіх ділянках її місії».

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va