Папа: Гармонія в християнській громаді – запорука свідчення
  • Срд, 06/04/2016 - 12:12

Не слід плутати гармонію, що є плодом Святого Духа та панує в справжніх християнських спільнотах, зі «спокоєм», що є плодом переговорів та часто лицемірно приховує за собою протиріччя та внутрішні поділи. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 5 квітня 2016 року.

В Діяннях Апостолів читаємо, що апостольська громада була одного серця, однодушною, в ній не було нужденних, а всі блага розподілялися згідно з потребами. За словами Святішого Отця, почуття та стиль життя первісної християнської громади можна підсумувати словом «гармонія». Однак, слід добре зрозуміти його значення, тому що мова не йде про будь-яку згоду, але про дар Святого Духа.

«Ми можемо укладати угоди, творити певний мир… Але гармонія, – пояснив проповідник, – це внутрішня благодать, яку може створити лише Святий Дух. Ці громади жили в гармонії. Існують дві ознаки цієї гармонії: ніхто не зазнає нужди і все є спільним. Вони мали одне серце й одну душі, ніхто не вважав своєю власністю те, що йому належало, але між ними все було спільним. І ніхто з них не був нужденним. Справжня гармонія Святого Духа має дуже тісні взаємини з грошима: гроші є ворогами гармонії, бо гроші мають схильність до егоїзму».

У чому ж полягає різниця між гармонією та звичайним спокоєм. Як зауважив Папа, спільнота може жити в спокої, все може бути гаразд, але там може бути відсутньою гармонія. «Одного разу, – розповів Наступник святого Петра, – я почув від одного єпископа мудру річ: “У дієцезії все спокійно. Але якщо зачепити ту чи іншу проблему, то вибухне війна”. Мова йде про гармонію, що є плодом переговорів, а не Святого Духа. І це, так би мовити, – лицемірна гармонія».

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив вірних перечитувати тексти Діянь Апостолів про перших християн та їхнє життя у спільності. Це, за його словами, буде корисним для того, щоб зрозуміти, як саме свідчити новизну Євангелія в усіх середовищах, в яких живемо. Адже гармонія Святого Духа не лише спонукає нас нічого не вважати власним, доки поруч перебуває нужденний, але також породжує інше наставлення, про яке читаємо у Святому Письмі: «Апостоли з великою силою свідчили про воскресіння Господа Ісуса й були всім вельми любі».

«Коли у Церкві, у громаді існує гармонія, там також є мужність, сміливість давати свідчення Воскреслому Господу», – наголосив Папа.