Папа Главі Ассірійської Церкви Сходу: нас єднає свідчення мучеників
  • Суб, 19/11/2022 - 18:35
Зустрічаючись із католикосом-патріархом Ассірійської Церкви Сходу Мар Авою III, Святіший Отець відзначив напрацювання спільної дати святкування Пасхи, яка наближає єдність Церков.

19 листопада Папа Франциск прийняв на аудієнції католикоса-патріарха Ассірійської Церкви Сходу Мар Аву III. У своєму слові Святіший Отець подякував за взаємні зв’язки між їхніми Церквами, які сприяють крокам до єдності, та заохотив до зустрічей у спільній прославі Бога.

Святі Отці та їх розуміння Церкви

Папа Франциск виокремив плоди роботи Змішаної комісії з богословського діалогу. «Зустрічі та діалог, з Божою допомогою, принесли добрі плоди, сприяли душпастирській співпраці для добра наших вірних, душпастирському екуменізму, який є природним життям повної єдності», – сказав Святіший Отець. Він відзначив, зокрема, образи Церкви в сирійській та латинській патристичних традиціях, які відображені в майбутньому документі Змішаної комісії. «Більш ніж про концептуальні та систематичні презентації, отці говорили про Церкву, використовуючи численні образи, такі як: місяць, суцільно ткана туніка, бенкет, весільна світлиця, корабель, сад, виноградна лоза… Ця проста, універсальна і доступна для всіх мова більш схожа на мову Ісуса і тому більш жива і актуальна; вона промовляє до наших сучасників краще, ніж багато раціональних понять», – зауважив Папа.

 

Свідчення, яке наближає до єдності

Продовжуючи говорити про спільні елементи, які об’єднують обидві Церкви, Святіший Отець пригадав про взірцеве життя великих святих, багату богословську та літургійну спадщину і, перш за все, величезні страждання та свідчення багатьох мучеників. «На жаль, Близький Схід все ще страждає від великої кількості насильства, великої нестабільності та небезпеки, і багато наших братів і сестер у вірі були змушені покинути свої землі. Багато хто бореться за те, щоб залишитися там, і я разом із Вашою Святістю знову закликаю їх користуватися своїми правами, зокрема релігійною свободою та повноправним громадянством. У цьому контексті духовенство та вірні наших Церков прагнуть запропонувати спільне свідчення Євангелія Христа в складних умовах і вже живуть у майже повній єдності в багатьох місцях», – зазначив Папа Франциск, додаючи, що спільне свідчення є закликом до молитви та наполегливої праці, щоб підготуватися до довгоочікуваного дня єдності Церков, яка не є поглинанням чи злиттям, а братерським сопричастям у правді та любові.

 

Спільна дата святкування Пасхи

Святіший Отець не оминув увагою й тему синодальності, якій за кілька днів буде присвячено симпозіум у Папському університеті Angelicum, де виступить католикос-патріарх Ава III. «Шлях синодальності, яким ступає Католицька Церква, є і повинен бути екуменічним, так само як екуменічний шлях є синодальним», – сказав Папа, висловлюючи сподівання на більш братерський шлях через обопільне прийняття та зустрічі у спільній прославі Бога. У зв’язку з цим він подякував Католикосу-Патріарху за те, що він озвучив бажання знайти спільну дату святкування Великодня. «2025 рік – це важлива дата: ми святкуватимемо річницю першого Вселенського Собору у Нікеї, але це також важлива дата, тому що цього року ми святкуватимемо Великдень того самого дня», – пригадав Святіший Отець.

На завершення Папа Франциск вручив спільний шлях до єдності між двома Церквами заступництву мучеників та святих, які вже перебувають у єдності на небі. У цьому контексті він подарував Католикосу-Патріарху Ассірійської Церкви Сходу частинку мощей святого апостола Томи, закликаючи до зцілення спільних ран минулого, щоб розпізнати, подібно до апостола Томи, розп’ятого Господа, який воскрес, навколо спільного вівтаря.