Папа: глухі можуть допомогти почути голос Бога
  • Птн, 26/04/2019 - 10:47

Звертаючись до осіб з вадами слуху, Святіший Отець наголосив на важливості долати упередження щодо глухих та цінувати їхній вклад у євангелізацію.

У четвер, 25 квітня 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Італійської федерації об’єднань глухих, яка сприяє більшому включенню в суспільство осіб з порушеннями слуху та подоланню культури відкинення.

Визнавати власні обмеження, аби будувати культуру зустрічі

За словами Наступника святого Петра, уразливість, яку переживають нечуючі люди, є невід’ємною частиною життя та її можна сприймати в позитивний спосіб. Негативним є, натомість, упередження, яке вони часто відчувають з боку інших людей, навіть у християнських спільнотах. «Міста, країни й парафії, покликані дедалі більше долати бар’єри, що перешкоджають скористатися потенційністю вашої активної присутності, виходячи поза ваші вади», – наголосив Папа, додаючи, що тільки той, хто визнає свої обмеження й слабкості, може будувати культуру зустрічі, на противагу поширеній байдужості.

Нечуючі особи в євангелізаці

Вселенський Архиєрей зазначив, що, особливо, в теперішньому культурному й соціальному контексті люди з порушеннями слуху є також даром для Церкви, і, як усі охрищені, покликані свідчити свою віру. Тому важливо долучати нечуючих до душпастирської діяльності, згідно з їхніми здібностями й талантами.

Глухі можуть допомагати іншим почути Божий голос

«Присутність Бога осягаємо не вухами, а вірою, – наголосив Святіший Отець, – тому я заохочую вас оживляти свою віру, аби дедалі більше відчувати близькість Бога, голос Якого лунає в серці кожної людини й усі можуть його почути. Таким чином, ви можете допомогти прислухатися до Божого голосу тим, хто його не «чує». Це важливий внесок, який можуть зробити нечуючі люди в життєздатність Церкви».