Папа: Господь запрошує нас: прийди, не бійся, прощення існує
  • Втр, 27/02/2018 - 19:17

Великий Піст – це період, «сприятливий для навернення», для того, щоб наблизити до Бога і «перемінити своє життя». Саме про таку благодать ми повинні просити у Господа. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 27 лютого 2018 року.

У світлі першого читання, взятого з Книги Ісаї, якому прозвучав «заклик до навернення», Святіший Отець вказав на те, яке «особливе» наставлення має Господь щодо наших гріхів. «Він не погрожує, але лагідно запрошує, викликаючи довіру». «Ходіте, обговоримо», – каже Він через пророка, вказавши на зло, якого слід уникати, й на добро, яке слід чинити. І так само Він поводиться з нами:

«Господь каже: “Ходи сюди. Ходіте, обговоримо. Порозмовляємо трохи”. Він не залякує, а поводиться як батько підлітка, що провинився якимось юначими пустощами і якого мусить насварити. Він знає, що коли прийде з палицею, то справа не піде добре, слід увійти в довір’я, – зауважив проповідник. – І Господь цим уривком каже нам: “Ходіть, не бійтеся. Вип’ємо кави… Поговоримо, подискутуємо. Не бійся, я не збираюся тебе відшмагати”. А оскільки знає, що син собі думає: “Я ж стільки витворив”, – відразу додає: “Коли б гріхи твої були, як багряниця, вони стануть білими, як сніг; коли б, мов кармазин, були червоні, стануть, як вовна”».

Подібно до батькового ставлення до сина-підлітка, також Ісус «жестом довіри» наближає нас до прощення та «перемінює серце». Так Він повівся, наприклад, із Закхеєм чи Матеєм, так чинить і в нашому житті, показуючи, «як зробити крок вперед на шляху навернення».

«Дякуймо Господеві за Його доброту. Він не хоче відшмагати нас і засудити. Він віддав за нас Своє життя, виявивши Свою доброту. Й Він завжди шукає шляхи для того, щоб дійти до нашого серця. І коли ми, священики, будучи на місці Господа, повинні вислухати навернення, також і ми повинні мати таке наставлення доброти: “Прийдіть, поговоримо. Нема проблем, прощення існує”, а не наставлення погроз вже від початку», – сказав Папа.

У цьому контексті Святіший Отець розповів про досвід одного сповідника, який не зупиняється надто на тих гріхах, які відчуває, що вони є важкими, й продовжує сповідь. І це, за словами Папи, «відчиняє серця», й та особа, яка сповідається, «відчуває мир».

«Мені дуже допомагає уявляти собі ставлення Господа, як тата до сина, який собі думає, що вже є великим, що вже виріс, хоча ще перебуває на півдороги. Господь знає, що всі ми перебуваємо на половині шляху й дуже часто потребуємо почути ці слова: “Прийди, не бійся. Прощення існує”. Й це підбадьорює нас. Приходімо до Господа з відкритим серцем: Він – батько, який нас чекає», – заохотив проповідник.